M289131

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van VT1 en kwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië, met onder andere een sterk optreden van Lewis Hamilton en Alpine en een teleurstellende dag voor Nikita Mazepin.

Top

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton was in zowel de eerste vrije training als de kwalificatie voor de sprintkwalificatie in São Paulo de concurrentie te snel af. De zevenvoudig wereldkampioen was in de kwalificatie dominant en pakte de snelste tijd met 0.438 seconden voorsprong op Verstappen. Hoewel de Brit er rekening mee houdt dat Verstappen vanaf pole position zal vertrekken op zondag in verband met de gridstraf van de Mercedes-coureur heeft Hamilton tot op heden de overhand in Brazilië.

Pierre Gasly

Pierre Gasly weet zijn goede prestaties goed vast te houden. De Fransman was ook in de sessies op vrijdag weer best of the rest. In zowel de vrije training als de kwalificatie wist de AlphaTauri-coureur een solide vijfde tijd neer te zetten. Terwijl teamgenoot Yuki Tsunoda niet verder kwam dan een elfde en dertiende plaats in de sessies.

Alpine

Het team van Alpine lijkt goede zaken te doen in Brazilië. In de eerste training stonden Esteban Ocon en Fernando Alonso op een achtste en negende plaats. Hoewel ze in de kwalificatie iets terugzakten en Ocon in Q2 buiten de boot viel scoorde Alpine in de kwalificatie wel beter dan in de afgelopen races. Alonso pakte de tiende startplaats en Ocon de elfde.

Flop

George Russell

Van George Russell mogen we toch meer verwachten dan een achttiende startplaats. Ook in VT1 wist de talentvolle Brit niet verder te komen dan een achttiende plaats. In beide sessies was teamgenoot Nicholas Latifi hem te snel af. In de kwalificatie was het de eerste keer in 2021 dat Latifi Russell wist te verslaan. Is de Williams zoveel achteruit gegaan of is Russell echt achterover gaan leunen sinds zijn contract bij Mercedes getekend is voor 2022?

Nikita Mazepin

Nikita Mazepin wordt vaak genoemd bij flop en ook vandaag kunnen we er eigenlijk niet omheen. De Haascoureur was zelf ook duidelijk boos op zichzelf, zo was te horen op de boardradio richting zijn team in Q1. Hoewel hij een spin knap wist te voorkomen toen hij door bocht 12 zwabberde en bijna de controle verloor was hij dus niet blij met zichzelf. Achteraf kon de Rus zijn tranen vervolgens niet bedwingen tijdens het interview na de kwalificatie met Formula 1. Waarin hij vooral boos op zichzelf en gefrustreerd met wederom een P20 lijkt.

Lance Stroll

Hoewel Lance Stroll in de eerste training nog een tiende plaats op zijn naam wist te schrijven was hij in de kwalificatie voor de sprintrace in Brazilië al snel uitgeschakeld. De Canadees kwam namelijk niet verder dan de zestiende startplaats voor de sprint op zaterdagavond.

Lees ook: Lewis Hamilton: “Max start race waarschijnlijk gewoon op pole”

Lees ook: Bottas: “Eerste ronde sprintkwali wordt full action”

Lees ook: Lewis Hamilton start vanaf P1 in sprintkwalificatie Brazilië

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden