M289668

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van VT2 en de sprintkwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië, met onder andere sterke starts van Carlos Sainz en Valtteri Bottas en Lewis Hamilton die een opmars reed en tegenvallende prestaties van Pierre Gasly en Daniel Ricciardo.

Top

Carlos Sainz

Interlagos lijkt Carlos Sainz goedgezind. In 2019 scoorde Sainz een podiumplek voor het team van McLaren en ook zaterdag was Sainz sterk op het Braziliaanse circuit. De Spanjaard was als een speer weg bij de start van de sprintkwalificatie en wist in de eerste ronde beide Red Bull Racing-bolides te grazen te nemen. Hoewel hij Max Verstappen uiteindelijk toch voor zich moest dulden heeft Sainz een sterke sprint achter de rug, waardoor hij de race op zondag als derde mag aanvangen.

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas is sinds hij weet dat hij het team van Mercedes gaat verlaten goed bezig voor het team uit Brackley. Zo ook tijdens de sprintkwalificatie in Brazilië. De Fin had zichzelf als derde gekwalificeerd en mocht na de diskwalificatie van teamgenoot Lewis Hamilton vanaf P2 starten. Bottas was bij de start als een speer vandoor. Hij haalde Max Verstappen in om de Nederlander er vervolgens niet meer voorbij te laten komen. Bottas reed daarmee naar de pole position voor de race op zondag.

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton kreeg na de tweede vrije training te horen dat hij niet alleen zondag voor de race een gridstraf van vijf startplaatsen heeft, maar ook de sprintkwalificatie vanaf P20 moest aanvangen. Dit in verband met de diskwalificatie naar aanleiding van de kwalificatie op vrijdag waar hij met een illegaal DRS-systeem gereden had. Toch ging Hamilton niet bij de pakken neerzitten en wist hij een sterkt inhaalrace te rijden. Hoewel het hier en daar ook leek alsof de collega's op de baan niet al te veel moeite deden om hun plek te verdedigen in de sprint heeft Hamilton een goed staaltje vechterslust laten zien op Interlagos. De Brit klom terug naar een vijfde positie. Door de gridstraf start Hamilton de race zondagmiddag vanaf de tiende plaats.

Flop

Pierre Gasly

Hoewel Pierre Gasly dit seizoen erg goed voor de dag komt in de AlphaTauri had de Fransman duidelijk zijn dag niet. In de tweede training op zaterdag kwam hij namelijk al niet verder dan de veertiende stek en ook in de sprintkwalificatie liep het niet zoals hij graag zou willen. De AlphaTauri-coureur kende een matige start en verloor direct een aantal posities aan de Ferrari-coureurs. Uiteindelijk pakte Gasly de achtste plaats. Omdat Hamilton, die hem ook wist in te halen, op zondag een gridstraf moet incasseren voor het wisselen van zijn motor zal Gasly de race op Autodromo Jose Carlos Pace zondag vanaf P7 aanvangen.

Sprintkwalificatie / Brazilië / Interlagos / Start
Foto: Red Bull Content Pool (Peter Fox/Getty Images)

Sergio Pérez

Waar Sergio Pérez in zijn thuisland tijdens de vorige grand prix nog ijzersterk was, was hij zaterdag een schim van zichzelf. In de tweede training kwam hij niet verder dan een zesde tijd, maar ook in de sprintkwalificatie ging het niet veel beter. Hij verloor direct een positie bij de start aan Carlos Sainz. De Mexicaan kon de hele race niet aanvallen en wist daardoor niet verder de komen dan een vierde plaats. Pérez liet naderhand via zijn Twitter weten dat het niet de sprintkwalificatie was die hij verwacht had, maar dat ze geen risico wilden nemen. Hij ziet zijn vierde startplaats voor de race als een kans om mee te vechten voor het podium.

Sprintkwalificatie / Brazilië / Interlagos / Start
Foto: Red Bull Content Pool (Lars Baron/Getty Images)

Daniel Ricciardo

De prestaties van Daniel Ricciardo zijn met recht wisselvallig te noemen in 2021. Gedurende zijn eerste seizoen bij McLaren heeft de Australiër dan wel een overwinning op zijn naam mogen schrijven in Monza, maar zijn resultaten zijn nog niet consistent genoeg. In Brazilië lijkt het ook alle kanten op te gaan. Tijdens de tweede training schreef Ricciardo een twaalfde tijd achter zijn naam. De sprintkwalificatie mocht hij als achtste beginnen, maar bij de start verloor hij al een aantal posities. Uiteindelijk pakte hij de elfde plaats, vanwaar hij zondag ook de race zal moeten starten. Zijn teamgenoot Lando Norris wist op zijn 22e verjaardag een stuk meer indruk te maken tijdens de sprintkwalificatie, dus aan het team ligt het niet.

Lees ook: Max Verstappen: “Banden sleten hard en kon moeilijk volgen”

Lees ook: Valtteri Bottas: “Moest zien te overleven tot het einde”

Lees ook: Carlos Sainz: “Tot het einde last gehad van mijn banden”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden