SI202104180351_hires_jpeg_24bit_rgb

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Emilia-Romagna, met onder andere de elfde overwinning van Max Verstappen, het tweede podium voor Lando Norris en teleurstelling voor Williams.

Top

Max Verstappen

Ondanks de regen voorafgaand aan de race, kon Max Verstappen de overwinning op het circuit in Imola pakken. Hij noemde zijn start lastig en na de herstart, als gevolg van een rode vlag in het midden van de race, leek hij bijna zijn auto te verliezen. Verstappen herpakte zich en won de race. De Nederlander staat nu nog maar 1 punt achter Lewis Hamilton in het coureurskampioenschap. Het gevecht gaat door...

Max Verstappen / Red Bull / Imola / Emilia-Romagna / 2021 / Lando Norris / McLaren / Mercedes / Lewis Hamilton
Foto: Red Bull Content Pool (Bryn Lennon/Getty Images)

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton leek even terug te komen na de start van de race, maar door een zelfgemaakte fout belandde hij naast de baan. Het is lang geleden dat Hamilton zo'n grote fout maakte, zegt hij zelf. Na de rode vlag begon de Brit aan een inhaalrace en hij kwam daarmee toch nog op de tweede plaats terecht. Hierdoor laat Hamilton toch weer zien waarom hij een zevenvoudig wereldkampioen is!

Lando Norris

Met zijn McLaren reed Lando Norris een geweldige race en dat mocht hij bezegelen met zijn tweede podium. Na de herstart als gevolg van een rode vlag haalde hij meteen Leclerc. Daarna raakte de Brit in gevecht met Lewis Hamilton en wist hij knap zijn tweede plaats te verdedigen. Er was echter geen houden meer aan en uiteindelijk moest Norris de tweede plek opgeven. De McLaren-coureur kwam als derde over de finish en staat hiermee ook derde in het coureurskampioenschap!

SI202104180367_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Foto: Red Bull Racing / Mark Thompson / Getty Images

Ferrari

Ook de beide coureurs van Ferrari, Charles Leclerc en Carlos Sainz, hebben goed gepresteerd. Sainz had het wel moeilijk op de baan en reed een aantal keer door het grind, maar kon blijven doorrijden. De twee Ferrari's bleven ook na de rode vlag in de top zes rijden en zijn uiteindelijk als vierde en vijfde over de finish gekomen.

Flop

Williams

Met stip op één is de grootste flop van de Grand Prix van Emilia-Romagna het team van Williams. Het team stond er aan het begin van het raceweekend uitstekend voor. Beide coureurs wisten in Q2 van de kwalificatie te komen en Russell startte de race vanaf plaats 12. Het leek veelbelovend voor het team, maar in de eerste ronde crashte Nicholas Latifi. Niet veel later maakte George Russell een inschattingsfout waardoor hij tegen Valtteri Bottas aanreed. Russell, die zijn crash achter de safety car van vorig jaar wilde goedmaken, reed op dat moment op de tiende plaats. Niet het weekend waar Russell én het team van Williams op hoopten.

Sebastian Vettel

Ondanks het feit dat teamgenoot Lance Stroll de race eindigde als zevende, zag Sebastian Vettel nooit de eindstreep. Een ronde voor het einde van de race moest hij zijn auto in de pitbox parkeren na problemen met de versnellingsbak. De race liep voor hem al niet helemaal lekker. Vettel moest de race namelijk starten vanuit de pitlane, nadat het team niet op tijd zijn auto in elkaar had gezet voor de race. Tijdens de race kon de Aston Martin-coureur ook niet in de buurt van de punten komen en uiteindelijk kreeg hij nog eens een stop-and-go penalty voor een incident dat voorafgaand aan de race had plaatsgevonden. Dit is zeker niet hoe de voormalig wereldkampioen zijn start bij Aston Martin wilde maken.

9-sunday-imola-700x472
Foto: Pirelli / Steven Tee / LAT Images

Valtteri Bottas

Ook voor Valtteri Bottas liep de race niet lekker. Nadat hij al als achtste was gekwalificeerd, kwam hij bij de start van de race niet goed weg. Zijn race kwam halverwege plots tot een einde nadat George Russell hem van de baan reed. Beide mannen gaven elkaar de schuld. Een race om snel te vergeten dus voor de Fin.

Sergio Pérez

Het leek een mooie race te worden voor Red Bull en Sergio Pérez. Hij kwalificeerde zich als tweede, voor Verstappen en startte op de eerste startrij naast Hamilton. Maar tijdens de start zakte hij alweer terug naar de vierde plaats. Hij reed even naast de baan door de gladheid waardoor Charles Leclerc zijn derde plek kon overnemen. Daarnaast kreeg hij ook nog een stop-and-go penalty voor het inhalen tijdens de safety car. Na de rode vlag en de herstart ging Pérez op de vierde positie nog een keer door de grindbak. Hierdoor zakte hij terug naar de dertiende plaats en leken alle kansen op een podiumplek vervlogen. Pérez eindigde de race als twaalfde.

SI202104180554_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Foto: Red Bull Racing / Lars Baron / Getty Images

Lees ook: Max Verstappen: “Lastig begin, maar goede race”

Lees ook: Lando Norris: “Mooi om te kunnen vechten met de top”

Lees ook: Verstappen wint chaotische Grand Prix van Emilia-Romagna

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden