Top & Flop: Grand Prix van Frankrijk, de race

door Sander Kamphof
SI202106200535_hires_jpeg_24bit_rgb

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van de Grand Prix van Frankrijk, met onder andere een ijzersterk Red Bull en een tegenvallend Ferrari. 

Top

Red Bull Racing & Max Verstappen

De mannen van Red Bull zullen erg tevreden richting Oostenrijk afreizen nadat het team uit Milton-Keynes een 1-3 weet te behalen in Paul Ricard. Max Verstappen was, afgezien van een slechte start, fenomenaal. De Nederlander wist een slimme strategie om te zetten in een overwinning. Verstappen blonk uit en deed precies wat nodig was om de race één ronde voor tijd naar zich toe te trekken. Ook Sergio Pérez vervulde een rol waar hij trots op kan zijn. De Mexicaan wist uiteindelijk derde te worden en deed zo precies wat hij moest doen: Red Bull heeft eindelijk weer twee mannen die kunnen strijden voor de prijzen.

SI202106200543_hires_jpeg_24bit_rgb-scaled-e1624216462866-700x471
Foto: Red Bull Racing Content Pool - Mark Thompson/Getty Images

Daniel Ricciardo

Hij finishte dan misschien wel achter zijn teammaat, maar Daniel Ricciardo liet eindelijk weer eens zien wel uit het juiste hout gesneden te zijn. De zevenvoudig grand prix-winnaar trok in het begin van de race de aandacht naar zich toe door een mooie inhaalactie te maken op Fernando Alonso. Mede door een goede undercut kwam hij later ook nog voor Carlos Sainz en Pierre Gasly terecht. Een uitstekende zondag voor de rappe Australiër.

De neutrale kijker

Of je nu liever ziet dat Verstappen wint, of toch Hamilton, genoten heb je zeker. Het was een race die van begin tot eind misschien niet de meeste sensatie kende, maar wel een enorm spannende strijd tussen twee topteams in de autosport: Mercedes en Red Bull. Tot aan ronde 52 was het niet zeker wie de race ging winnen, en dat is wat we allemaal willen zien: spanning en strijd tussen meerdere teams en een race waarvan je vooraf niet weet wie hem gaat winnen. Paul Ricard, we hebben van je genoten dit jaar!

Flop

Ferrari

Daar waar de mannen in het rood er enorm goed bijzaten in Monaco en Azerbeidzjan was Ferrari in Frankrijk geen schim van wat het de afgelopen races was. Vooral in racepace waren Leclerc en Sainz kansloos tegenover McLaren, Gasly en Alonso. Daar waar Sainz de eer nog leek te redden met lange tijd een prima uitgangspositie zakte ook hij uiteindelijk terug naar plaats 11. Nul punten voor Ferrari in Frankrijk, een weekend om snel te vergeten.

Alfa Romeo

In de trainingen leek het er lange tijd op dat Alfa Romeo dit weekend wel eens mee zou kunnen gaan doen om de punten. Helaas voor de Italianen was dat niet het geval. Uiteindelijk finishte Giovinazzi op een vijftiende plek, Räikkönen kwam zelfs niet verder dan plaats zeventien. Een erg matig weekend voor Alfa Romeo. Het team zal ongetwijfeld hopen op eerherstel in Oostenrijk.

large-2021-French-Grand-Prix-Sunday-700x467
Foto: Alfa Romeo Media Centre - Antonin Vincent / DPPI

De één-stop

Vrijwel iedereen ging tijdens de race voor een één-stopper. Paul Ricard kent namelijk één van de langste pitstraten van de kalender en in totaal spendeer je ongeveer een halve minuut in de pitstraat. Mede hierdoor leek het voor alle teams daarom ook onmogelijk om de snelste te zijn door twee keer naar binnen te gaan. Echter degradeerden de banden zo snel dat Red Bull besloot om tóch voor de twee-stopper te gaan. En dat werkte! De één-stop ging bij de mannen uit Milton-Keynes de prullenbak in, Max Verstappen trok de overwinning over de streep en daarom is de één-stopper in de Grand Prix van Frankrijk een flop gebleken.

Lees ook: ‘Ouderwetse’ agressie zichtbaar bij Ricciardo in Frankrijk. 

Lees ook: Olav Mol: “Strategie van Red Bull gaan we vaker zien” 

Lees ook: Jos Verstappen: “Mijn hart klopte in mijn keel” 

door Sander Kamphof

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen