SI202109050330_hires_jpeg_24bit_rgb

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Nederland met onder andere de thuiswinst voor Max Verstappen, de oranje-fans en de tegenvallende prestaties van McLaren en Aston Martin. 

Top

Max Verstappen

De Red Bull-coureur heeft gegeven waar heel Nederland zo lang op heeft moeten wachten. Max Verstappen schreef zondag de race in Zandvoort op zijn naam en scoorde goede punten voor het kampioenschap. Verstappen was tijdens zijn thuisrace oppermachtig. Na een goede start kon hij van de Mercedessen wegrijden. Het was nog wel even spannend rondom de pitstops in strijd met Mercedes, maar Verstappen trok aan het langste eind. Kers op de taart was de inhaalactie op Valtteri Bottas op het rechte stuk om de leiding terug te pakken voor de volle, oranje hoofdtribune.

Orange Army & Davina Michelle

Davina Michelle mocht door de winst van Verstappen maar liefst twee keer het Wilhelmus ten gehore brengen en hoe. Beide keren bezorgde ze de fans op het circuit en thuis kippenvel. Op twitter werd de Davina Michelle-versie van het Nederlandse volkslied door de buitenlandse fans ook met bewondering ontvangen. Grappig detail, ons volkslied werd vergeleken met kerstliedjes als Twelve days of Christmas en Little town of Bethlehem.


Natuurlijk kunnen we ook vandaag niet om het Nederlandse publiek heen. Wat een sfeer op het circuit van Zandvoort. De Orange Army wordt door iedereen geloofd. Daniel Ricciardo noemde zaterdag al dat de organisaties van andere circuits hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Ook zondag was het een waar feestje op het circuit tussen de Zandvoortse duinen. Robert Doornbos noemde het ook in de nabeschouwing op Ziggo Sport, de overige auto's waren amper nog te horen toen Verstappen over de finish vloog en het publiek helemaal uit zijn dak ging.

Valtteri Bottas

Bottas kende een goede race, lag door de pitstops kortstondig aan de leiding en speelde daarmee een belangrijke teamrol voor Mercedes. Wat vooral bij zal blijven is dat hij tegen het einde van de race de snelste ronde pakte. Hoewel Hamilton die snelste ronde en het bijbehorende punt even later terugpakte, zagen we wel eindelijk een Bottas die tegen het team inging. James Vowles had na de late pitstop van Bottas aangegeven dat de Fin niet voor de snelste ronde mocht gaan, maar deed dit toch. In het interview tegenover Ziggo Sport gaf Bottas aan dat hij aan het spelen was en niet voor de snelste ronde ging, want hij was immers in de laatste sector van het gas gegaan. De vonkeling in zijn ogen zeiden echter wat anders.

Flop

McLaren

Het team van McLaren heeft een teleurstellend weekend achter de rug in Zandvoort. Het Britse team kwam in de race niet verder dan de tiende en elfde plaats en neemt daarmee slechts één punt mee uit Nederland. Zowel Daniel Ricciardo als Lando Norris kwamen er eigenlijk geen moment aan te pas op het circuit in Zandvoort. Ondanks de oranje-fans, die Ricciardo en Norris toch ook een beetje als 'hun' fans zien in verband met de papaya-oranje teamkleuren van het team uit Woking, wisten ze geen potten te breken. Het team was zelf op Twitter ook kort van stof, door naar Italië.

Aston Martin

Ook het team van Aston Martin bleef na de race met lege handen achter. Lance Stroll en Sebastian Vettel moesten genoegen nemen met de twaalfde en dertiende positie. De matige kwalificatie zal niet bijgedragen hebben aan de prestaties op zondag, maar echt naar voren kon het team niet komen.

Sebastian Vettel

Daarop aanhakend moeten we Vettel helaas op bij de flop neerzetten. De Duitser spinde in de Hugenholzbocht. Hij wist de auto uit de muur te houden kon zijn weg vervolgen, maar viel wel terug naar een zeventiende plek.

Lees ook: Max Verstappen oppermachtig op Zandvoort

Lees ook: Dennis Hauger wint Formule 3 Feature Race Zandvoort

Lees ook: Mazepin: “Mick heeft met opzet mijn laatste run verpest”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden