SI202109040635_hires_jpeg_24bit_rgb

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de derde vrije training en de kwalificatie voor de Grand Prix van Nederland, met onder andere de mannen van Red Bull, een tegenvallende Lando Norris en een fantastische kwalificatie voor Antonio Giovinazzi.

Top

Antonio Giovinazzi

Antonio Giovinazzi kwalificeerde zich als zevende voor de Grand Prix van Nederland. Het is voor het eerst sinds de Grand Prix van Monaco dat een Alfa Romeo in het derde deel van de kwalificatie weet te komen. Het was nog even spannend voor de Italiaan aangezien het team een probleem ontdekte aan het einde van Q2. Uiteindelijk heeft het team het probleem op weten te lossen, dit leidde tot een geweldige uitgangspositie voor de race.

Pierre Gasly

Net als Giovinazzi reed ook Pierre Gasly een goede kwalificatie. De Fransman start de Grand Prix van Nederland als vierde. Een plekje in deze lijst verdient hij niet alleen door een plaats op de tweede startrij. Zijn teamgenoot kwam namelijk niet verder dan een vijftiende plek. In het tweede deel van de kwalificatie was Gasly bijna twee seconden sneller dan zijn teamgenoot.

Max Verstappen

Bij de toppers kun je gewoon niet om Max Verstappen heen. Net als Gasly liet de Nederlander zijn teamgenoot ver achter zich. Hij pakte pole position voor zijn thuisrace, de beste uitgangspositie voor een mooi resultaat. Een pole position wordt voor Verstappen steeds normaler, maar een thuisrace brengt altijd een ander gevoel met zich mee. Sommige coureurs presteren beter, anderen juist slechter. In Zandvoort lijkt het met de snelste tijd op zaterdag de goede kant op te gaan.

Flop

Sergio Pérez

Sergio Pérez zal niet tevreden terugkijken op zijn zaterdag. De Mexicaan wist niet uit het eerste deel van de kwalificatie te komen. Red Bull Racing heeft al laten weten dat het deels de fout van het team is geweest door hem te laat naar buiten te sturen. Dit speelt zeker mee, maar de eerste ronde in de kwalificatie had ook al goed genoeg kunnen zijn. Dit was namelijk bij onder andere Verstappen en de beide Mercedessen wel het geval. Conclusie: Pérez start de Grand Prix van Nederland achterin het veld terwijl zijn teamgenoot vooraan door twee Mercedessen aangevallen wordt.

Lando Norris

Lando Norris leek in Spa op weg naar een pole position tot hij crashte in Q3. De McLaren-coureur rijdt een geweldig seizoen, maar in Zandvoort zat het even tegen. Hij wist, mede door de rode vlaggen, niet uit het tweede deel van de kwalificatie te komen. Het is de eerste keer dit seizoen dat de Brit zich niet in de top tien kwalificeert. En dus valt dit resultaat tegen als je kijkt naar de eerdere resultaten van dit seizoen.

Haas

Dat het team van Haas op de laatste twee plaatsen start, is misschien geen verrassing meer. Het team kan niet meekomen en beleeft een erg zwaar seizoen. De reden dat de mannen van Haas een plekje in deze lijst hebben verdiend is omdat ze Sebastian Vettel enorm in de weg reden aan het einde van Q1. Door deze actie kon Vettel geen snelle ronde rijden, het gevolg was dat de Duitser niet verder kwam dan een zeventiende tijd.

Lees ook: Max Verstappen pakt pole position in Zandvoort

Lees ook: UPDATE: Verstappen ontloopt straf voor inhalen Stroll

Lees ook: BREAKING: Räikkönen mist Dutch GP na positieve coronatest

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden