Top & Flop: Grand Prix van Qatar VT1 en VT2

SI202111130406_hires_jpeg_24bit_rgb

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van VT1 en VT2 voor de Grand Prix van Qatar, met onder andere een vervelende dag voor Nikita Mazepin en een sterk optreden van Pierre Gasly en Valtteri Bottas

Top

De neutrale fan

De grootste winnaar van de vrijdag is de neutrale fan. In de tweede vrije training was het gat tussen de nummer één en de nummer veertien minder dan een seconde, wat veelbelovend is voor de kwalificatie. Als de gaten zo klein blijven, gaan we een hele spannende strijd krijgen tijdens Q3 van de kwalificatie.

Pierre Gasly

Pierre Gasly behoort al het hele jaar tot de best presterende coureurs. Hij staat op de negende plaats in het WK, terwijl zijn teamgenoot Yuki Tsunoda niet verder komt dan de veertiende plek. Ook tijdens de vrije trainingen liet Gasly zijn klasse zien met twee keer P2. Hopelijk kan hij die positieve resultaten doorzetten en verrassen tijdens de kwalificatie en de race.

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas lijkt een andere coureur te zijn sinds hij te horen heeft gekregen dat hij volgend jaar niet meer voor Mercedes rijdt. Hij zet goede prestaties neer en heeft dit jaar zelfs vaker pole position gepakt dan Lewis Hamilton. Ook tijdens de tweede vrije training liet de Fin zijn klasse zien en werd hij met ruim twee tiende voorsprong eerste. Er is al meerdere malen gebleken dat de vrijdag nog niks zegt over de resultaten op de zaterdag en zondag, maar Bottas is in ieder geval goed begonnen aan het twintigste raceweekend van het jaar.

Flop

Nikita Mazepin

Nikita Mazepin kende geen goed begin van zijn raceweekend. In de eerste vrije training werd hij op ruim 3,7 seconden achterstand laatste en hij nam niet eens deel aan de tweede training vanwege een beschadigd chassis. De Rus kent een moeizaam seizoen en lijkt ook dit weekend zich niet te kunnen revancheren. Het lijkt erop dat Mazepin zich moet focussen op volgend seizoen, want dit jaar lijkt niet meer te redden.

Alfa Romeo

Afgelopen week zat Alfa Romeo nog dicht bij de punten in Brazilië, maar dit weekend komen de coureurs nog niet in de buurt. In de tweede vrije training kwam Räikkönen niet verder dan P15 met zes tiende achterstand op P14 en Giovinazzi werd zeventiende. Beide coureurs rijden komende weken hun laatste drie races voor Alfa en hopen daarin toch nog punten te pakken, maar dan moeten ze nog flink wat stappen maken.

Kimi Räikkönen / Antonio Giovinazzi / Alfa Romeo / Mexico / 2021
Foto: Alfa Romeo Racing ORLEN (Antonin Vincent / DPPI)

Alpine

Het is duidelijk dat er bij Alpine al een tijdje geen updates worden gedaan. De coureurs zaten regelmatig bij de top vijf op de vrijdag, maar tijdens de eerste en tweede vrije training in Qatar zat er maar één negende plaats in. Alpine zit in het WK voor de constructeurs in de achteruit en is in gevecht met AlphaTauri om P5. Als ze deze negatieve resultaten doortrekt, moet ze nog vrezen voor de vijfde plek en de nodige miljoenen.

Lees ook: Top & Flop Grand Prix van Brazilië de race

Lees ook: Valtteri Bottas snelste in VT2 Grand Prix van Qatar

Lees ook: Max Verstappen snelste in VT1 Grand Prix van Qatar

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen