Top & Flop: Grand Prix van Rusland kwalificatie

2021RussianGrandPrixFridayGP2115_085931_56I1474

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. De derde vrije training werd door de hevige regenval geschrapt, daarom in deze aflevering alleen de kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland. Met een verrassende top-3 en een tegenvaller voor Lewis Hamilton en AlphaTauri.

Top

George Russell

George Russell heeft tijdens de kwalificatie wederom een sterke prestatie neergezet. De Brit wisselde als eerste van het veld van de intermediates naar de slicks en wist vervolgens de derde tijd neer te zetten in de Williams. Het is de tweede keer in 2021 dat hij Lewis Hamilton te snel af is. Dat belooft wat voor 2022 wanneer Russell de teamgenoot van Hamilton wordt bij Mercedes.

Lando Norris

Wederom een geweldige prestatie voor het team van McLaren in Sotsji. Waar het team in Monza een dubbelzege behaalde, wist Lando Norris zaterdag in Rusland verrassend de pole position te behalen. De eerste keer dat de jonge Brit in de Formule 1 vanaf de eerste startplaats mag starten.

Carlos Sainz

Het gaat dit seizoen voor Carlos Sainz nog niet helemaal lekker. Hij is in de afgelopen race-weekenden regelmatig gecrasht, maar tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland wist de Spanjaard een goede indruk achter te laten. Op een opdrogende baan behaalde de Ferrari-coureur de tweede tijd. Hij mag daarom de race in Sotsji op zondag vanaf de eerste startrij aanvangen. Een perfect resultaat dat hij goed kon gebruiken.


Flop

AlphaTauri

Het team van AlphaTauri zou er juist in uitzonderlijke situaties als deze kwalificatie, op een opdrogende baan, moeten staan, maar het lukte het Italiaanse team in Rusland niet. Pierre Gasly werd in Q2 uitgeschakeld en was woest. Volgens de Fransman kwam de uitschakeling, doordat het team niet naar hem luisterde. Hij had aangegeven te willen wisselen naar een nieuw setje bandenmaar het team haalde hem niet naar binnen. Hierdoor moest hij genoegen nemen met de twaalfde startplek. Zijn teamgenoot Yuki Tsunoda start vanaf de dertiende plaats.

Lewis Hamilton 

Geen goede middag voor Lewis Hamilton in Sotsji. De zevenvoudig wereldkampioen voelt de druk van Max Verstappen meer dan ooit dit seizoen. De Brit kende geen foutloze kwalificatie. Eerst raakte Hamilton in Q3 bij het inrijden van de pitstraat de muur, waardoor het team snel een nieuwe neus moest installeren op de Mercedes-bolide. Daarna raakte hij op de baan ook nog eens de controle kwijt over zijn auto en raakte hij met de achtervleugel de muur. De Brit start de race zondag als vierde.


Sergio Pérez

Op de momenten dat Red Bull Racing Sergio Pérez het hardste nodig heeft, staat de Mexicaan er nog niet. Door de motorwissel van Max Verstappen zal de Nederlander zondag achteraan moeten starten. Om de schade te beperken was het de uitgelezen kans voor Pérez om wel vooraan te starten. Het lukte Pérez echter niet om in de kwalificatie een goede ronde neer te zetten, hij kwam niet verder dan de negende tijd.

Lees ook: Norris over eerste pole: “Risico heeft vruchten afgeworpen”

Lees ook: Sainz: “Heb goede tow nodig bij start van de race”

Lees ook: Lando Norris pakt pole position voor de GP van Rusland

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden