SI202106260281_hires_jpeg_24bit_rgb-1

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van de Grand Prix van Stiermarken, met onder andere een ijzersterke Max Verstappen en een tegenvallende Esteban Ocon

Top

Max Verstappen

Het was voor Max Verstappen precies de middag die de Nederlander had willen hebben. Beide runs waren uiteindelijk goed genoeg om pole te pakken. Achtervolger Lewis Hamilton kon niet binnen twee tienden van een seconde komen en dus was het voor Verstappen een hele goede middag. Teammaat Pérez kon zich niet meten met de Nederlander. De Mexicaan moest uiteindelijk drie tienden toegeven op Max en start, door de penalty van Bottas, als vierde. Het was de zesde pole position voor Verstappen, en nummer drie van 2021.

Valtteri Bottas 

Hij was het lachertje van de vrijdag, Valtteri Bottas. Door zijn spin in de pitstraat liet hij veel wenkbrauwen fronsen. Op zaterdag zette hij dat heel goed recht. Bottas was in zijn laatste run sneller dan Hamilton en zou, als hij die drie plekken gridstraf niet had gehad, als tweede starten in de Grand Prix van Stiermarken. Helaas voor de Fin start hij als vijfde, maar de zaterdag was voor Bottas een hele degelijke dag.

M271728-700x467
Foto: Mercedes F1 Press Centre - LAT Images

Lando Norris

Hij blijft maar beter en beter worden: Lando Norris. Dit keer zat de McLaren-coureur maar een kleine drie tienden van pole position af. Een prestatie van formaat van Norris, die de race als derde mag aanvangen door de straf van Valtteri Bottas. Teammaat Ricciardo kon geen potten breken en kwam niet verder dan de dertiende tijd in de kwalificatie. Het is duidelijk dat Daniel Ricciardo nog veel aanpassingsproblemen heeft bij McLaren. Lando Norris heeft zijn draai bij het team wel gevonden en wie weet zit een podium er wel in voor de Brit. Klasse!

Fernando Alonso

Aan het begin van het jaar was er veel kritiek op de Spanjaard, hij zou niet terug moeten keren in de sport en er werd gezegd dat terugkomen in de Formule 1 vrijwel altijd uitloopt op een fiasco. Langzamerhand begint Alonso te bewijzen dat het zeker wel mogelijk is om terug te komen in de koningsklasse. Het plezier straalde er als vanouds af bij Alonso en hij was in zijn snelste ronde maar liefst zeven tienden sneller dan Esteban Ocon, die niet verder kwam dan Q1. Nu nog een goede racepace zien te vinden op de zondag en zien of de Spanjaard de punten thuis kan brengen!

jm2125ju229-700x467
Foto: Alpine Mediacentre

Flop

Esteban Ocon

Aan de ene kant is de prestatie van Alonso een hele goede, aan de andere kant is de prestatie van Esteban Ocon simpelweg niet goed genoeg. Ocon start vanaf plek zeventien aan de Grand Prix van Stiermarken en punten lijken dan ook ver weg. Zeven tienden toegeven op je teammaat op een enorm korte baan als de Red Bull Ring is ook iets om vannacht nog even wakker van te liggen.

Sebastian Vettel 

Hij heeft de laatste tijd een paar goede weekenden achter de rug, maar het was vandaag niet de dag van Sebastian Vettel. Stroll was vrijwel de hele kwalificatie sneller en wist knap de derde kwalificatiesessie te halen. Vettel kwam niet verder dan plaats dertien. Er is dus werk aan de winkel voor de Duitser.

Vettel-Stiermarken-700x467
Sebastian Vettel, Aston Martin - Aston Martin F1 Media Pool

Yuki Tsunoda

Aan de ene kant was het knap dat de nog zo jonge Japanner de derde kwalificatieronde wist te behalen, aan de andere kant is het toch jammer dat hij weer niet het onderste uit de kan haalt. Tsunoda zette een tijd neer die goed zou zijn voor een achtste startplek. Helaas voor de Japanner hield hij Valtteri Bottas op, die op dat moment in zijn snelle ronde zat. Tsunoda moet dat nu bekopen met een drie plekken gridstraf. Toch weer niet het onderste uit de kan gehaald, Yuki!

Lees ook: Tsunoda krijgt drie plekken gridstraf voor ophouden Bottas 

Lees ook: Daniel Ricciardo kent teleurstellende kwalificatie

Lees ook: Pérez: “In Q3 hadden we nog maar één set nieuwe banden” 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden