21024-turkish-gp-2021-friday

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de derde vrije training en de kwalificatie voor de Grand Prix van Turkije, met onder andere de briljante strategie van Ferrari, een veel te langzame teamgenoot en een Haas in Q2.

Top

Ferrari

Ferrari staat niet bekend als het team met de beste strategie, maar op de zaterdag liet ze zien dat ze het wel degelijk kan. Sainz start de Grand Prix van Turkije achteraan vanwege een motorwissel. Zijn teamgenoot Charles Leclerc maakte een foutje in Q2 waardoor het onzeker was of de Monegask door zou gaan naar het laatste deel van de kwalificatie. Sainz leek niet meer in actie te komen, maar moest zich toch nog even melden. De Spanjaard werd naar buiten gestuurd om een tow te geven aan zijn teamgenoot. Het wordt wel vaker geprobeerd, maar zelden wordt het goed uitgevoerd. Ferrari deed dit nagenoeg perfect en Leclerc kwam in Q3. Uiteindelijk kon hij in het laatste deel van de kwalificatie een vierde tijd neerzetten.

Mick Schumacher

Mick Schumacher zal zeer tevreden terugkijken op de zaterdag in Turkije. Voor de tweede keer dit seizoen weet hij zijn Haas naar Q2 te rijden. Eerder lukte dit de Duitser al in Frankrijk. Een Haas in Q2 zetten is zeker al een plekje in deze lijst waard, des te meer als je dit vergelijkt met zijn teamgenoot. Nikita Mazepin kwam er helemaal niet aan te pas, het gat tussen beide teamgenoten was erg groot.

Yuki Tsunoda

Yuki Tsunoda begon veelbelovend aan het seizoen. Toch volgden er al snel veel teleurstellende resultaten. In Turkije kwalificeerde de Japanner zich als tiende. Vergeleken met zijn teamgenoot, die als vijfde eindigde, lijkt het misschien geen goede prestatie. Maar het is toch alweer zes wedstrijden geleden dat de rookie in het laatste deel van de kwalificatie in actie kwam. Dit was namelijk in Oostenrijk eerder dit jaar.

Flop

Nikita Mazepin

De eerste flop is al eerder genoemd, Nikita Mazepin kwam enorm tekort. Hij was net geen seconde langzamer dan de rest van het veld. Mensen vinden dat Sergio Pérez binnen drie tienden van Max Verstappen moet zitten om een goede teamgenoot te kunnen zijn. Nikita Mazepin maakte van drie tienden meteen drie seconden. De Rus was namelijk exact 2.894 seconden langzamer dan zijn teamgenoot.

Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo had het lastig aan het begin van het seizoen. De Australiër had veel moeite met zijn jongere teamgenoot. Het leek er, met een overwinning in Italië en een vierde plaats in Rusland, op dat de McLaren-coureur zijn draai weer gevonden had. In een auto die goed genoeg is voor de overwinning wist hij in Turkije niet verder te komen dan een zestiende plaats.

Lees ook: Lewis Hamilton snelste in kwalificatie GP van Turkije

Lees ook: Pierre Gasly rijdt de snelste tijd in VT3 Grand Prix van Turkije

Lees ook: Pirelli vreest: “Te agressieve bandenkeuze gemaakt”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden