2021-French-Grand-Prix-Friday

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de Top & Flop van VT1 en VT2 voor de Grand Prix van Frankrijk, met onder andere een duur geintje voor Mercedes, een goed begin voor Alpine en de revival van Bottas.

Top

Alfa Romeo

Alfa Romeo heeft het voorlopig prima voor elkaar. Beide coureurs bevonden zich in beide trainingen rond de tiende plek, met als hoogtepunt de negende plek van Kimi Räikkönen. Waar voorafgaand aan het seizoen Alfa nog als één van de minste teams werd gezien, lijkt ze nu de aansluiting te vinden bij de middenmoot. Räikkönen en Giovinazzi lijken dit weekend kans te maken op kostbare punten voor het wereldkampioenschap.

Valtteri Bottas

Bottas heeft het nog niet voor elkaar dit seizoen. Zijn stoeltje staat meer dan ooit onder druk nu de Fin een lastige seizoensstart kent, maar op de vrijdag liet hij toch zien wat hij in huis heeft. Met een eerste plek tijdens de eerste vrije training en een tweede plek, op 0.008 seconde achter P1, in de tweede vrije training begint Bottas het weekend goed. De Fin moet deze vorm vasthouden, dit weekend en komende races, om zijn stoeltje te redden voor 2022.

Valtteri Bottas / Mercedes AMG F1 / Barcelona / Spanje / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (Steve Etherington)

Alpine

Alpine kent een goed begin van haar thuisrace. In de eerste training had ze de vijfde en zevende plek in handen en in de tweede training zelfs een vierde en zesde plek. Voorlopig bevestigt Fernando Alonso zijn uitspraken van een paar weken terug. Toen zei hij dat zijn seizoen pas echt begint in Frankrijk. Nu is het aan Alpine om het nog te bewijzen op de zaterdag en zondag.

Flop

Financiële afdeling Mercedes

Een duur geintje voor het team van Mercedes in de eerste vrije training. Ron Meadows, sportief directeur van Mercedes, had tijdens de eerste training een discussie over de boordradio met wedstrijdleider Michael Masi over de gele broodjes. Bottas ging iets te wijd in bocht twee en dat kost het team van Mercedes een ton(!!) aan schade volgens Meadows. Hij vindt dat zo'n klein beetje te wijd gaan niet op deze manier moet worden afgestraft. Masi zei dat Bottas echt te wijd ging, maar dat hij naar de broodjes zou kijken. Ook Red Bull heeft kritiek op de broodjes, maar voorlopig liggen ze er nog.

Sebastian Vettel

De vorige race stond hij nog op het podium, maar nu parkeerde de Duitser zijn auto in de muur. Sebastian Vettel crashte de Aston Martin, ondanks het lelijke, afremmende asfalt, achterstevoren in de muur. Vettel kwam desondanks nog weg en kon de training voortzetten. Succesvol waren de trainingen echter niet voor hem en Aston Martin. Met twee keer een vijftiende plek lijkt Q2 halen het doel voor de nummer twee van vorige week.

Roy Nissany

Roy Nissany mocht tijdens de eerste vrije training het stoeltje bij Williams overnemen van George Russell. De Israëliër mag vaker een training rijden, maar succesvol is het nooit. Nissany weet in de Formule 2 ook geen potten te breken en mag vanwege het geld van zijn vader plaatsnemen in de Williams. Zijn snelste tijd was 4.4 seconden langzamer dan de snelste tijd overall en hij stond ook nog eens 2.3 seconden achter zijn teamgenoot Nicholas Latifi. Eén ding blijkt maar weer; een rijke vader maakt je niet per se een goede coureur.

Lees ook: Bottas snelste in VT1 GP van Frankrijk

Lees ook: Max Verstappen sluit VT2 GP van Frankrijk als snelste af

Lees ook: Chassiswissel voor Hamilton en Bottas bij Mercedes

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden