Top & Flop GP Groot-Brittannië; VT2 en sprintkwalificatie

15-saturday-silverstone

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering VT2 en sprintkwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië met onder andere super starts voor Max Verstappen en Fernando Alonso en een overmoedige Sergio Pérez.

Top

Fernando Alonso

Fernando Alonso had een mega start van de sprintkwalificatie op het circuit van Silverstone. De Spanjaard won bij de start maar liefst zes plaatsen. Dat hij daarna wel erg hard verdedigde om zijn gewonnen plaatsen te behouden nemen we maar even voor lief. De tweevoudig wereldkampioen mag de race op zondag als zevende aanvangen.

Max Verstappen

Nog iemand die een mega start kende was Max Verstappen. Bij de start stonden zijn remmen letterlijk in de hens en toen de lichten uitgingen was de Limburger er als een speer vandoor. Nog even moest hij vechten om Lewis Hamilton daadwerkelijk achter zich te houden, maar wist de leiding te behouden. De Red Bull Racing-coureur had afgezien van de bandenslijtage weinig problemen en scoorde de drie punten én de pole position voor de race op zondag.

McLaren

Het team van McLaren zat er lekker bij in de sprintkwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Zowel Lando Norris als Daniel Ricciardo lieten een mooi gevecht zien met Alonso. Hoewel Alonso kneiterhard, en soms misschien niet helemaal volgens het boekje, verdedigde wisten de McLaren-coureurs de Spanjaard in mooie inhaalacties voorbij te gaan. De twee mogen de race op zondag daardoor als vijfde en zesde aanvangen.

Flop

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas startte op de aanvallende strategie met de zachte band, maar wist weer geen potten te breken in de race. Daar waar Fernando Alonso en Kimi Räikkönen bij de start veel plaatsen wisten te winnen bleef Bottas steken op de derde plaats achter Hamilton en Verstappen. Gemiste kans!

Valtteri Bottas / Mercedes / Grand Prix van Groot-Brittannië / Silverstone / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (LAT Images)

Sergio Pérez

Sergio Pérez was in de sprintkwalificatie, zoals wel vaker, weer te gretig. De Mexicaan was bij de start een aantal plaatsen kwijtgeraakt en deed vervolgens te hard zijn best die plekken weer goed te maken. Pérez schoot uit het niks naast de baan, kon zijn weg zonder zichtbare schade vervolgen, maar viel terug naar de achttiende plaats. Uiteindelijk besloot Red Bull Racing de auto vlak voor het einde binnen te halen, om op die manier nog wat te kunnen wijzigingen voor de race op zondag. Door zijn uitstapje buiten de baan en de DNF start Pérez die race vanaf de laatste plaats.

Yuki Tsunoda

Yuki Tsunoda kent in Engeland geen best weekend. De Japanner lag er vrijdag in de kwalificatie al na Q1 uit en wist op zaterdag ook weinig indruk te maken. De AlphaTauri-coureur reed een kleurloze wedstrijd en eindigde waar hij ook gestart was, de zestiende positie. Hierdoor zal Tsunoda ook op zondag de race als zestiende moeten aanvangen.

Yuki Tsunoda / AlphaTauri / Silverstone / Groot-Brittannië / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Peter Fox/Getty Images)

Lees ook: Verstappen wint eerste F1-sprintkwali ooit en pakt pole

Lees ook: Yuki Tsunoda: “Weegbrug verpestte alles”

Lees ook: Verstappen: “Wordt interessante battle voor overwinning”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden