Topdag voor Joan Mir: winst in Moto3, contract voor Moto2

170611_Catalunya_Moto3_Mir

Je hebt goede dagen, minder goede dagen en topdagen. Voor Joan Mir was de Grand Prix van Catalunya absoluut een topdag. De jonge Spanjaard won de Moto3-race, bouwde daarmee zijn voorsprong in het kampioenschap uit naar 54 punten en on top of it all hengelde Mir een driejarig contract binnen voor de Moto2 bij het topteam Estrella Galicia MarcVDS.

De Spaanse coureur van Leopard Honda had een uitstekende race. Voortdurend reed hij in de top 3. Hij besefte heel goed dat de slipstream op het circuit van Barcelona-Montmélo cruciaal is en koos zijn positie zorgvuldig uit. “Ik had eigenlijk in de laatste bocht willen toeslaan”, vertelde Mir. “Maar al een paar bochten eerder kreeg ik de kans toen Jorge Martin een fout maakte. In de slotfase was het een kwestie van de deur dicht houden.” Dat deed Mir knap.

Bij het ingaan van de laatste ronde was het nog Jorge Martin die aan de leiding reed. Martin verprutste zijn start vanaf poleposition, maar knokte zich terug naar de top 3. In de slotfase was hij echter iets te gretig, wat hem zijn eerste overwinning kostte. Met zijn derde plaats was hij dan ook niet blij. “In bocht 10 reed ik nog vooraan. Dan moet je winnen. Als derde over de streep komen is dan gewoon een teleurstelling.”

Wel blij was Romano Fenati, die zijn tweede plaats vierde als een overwinning. “Ik heb de hele wedstrijd kunnen vechten voor de overwinning. Als het dan net niet lukt, tja. Ik heb er alles aan gedaan en dan is een tweede plaats mooi.”

Het circuit van Barcelona-Montmélo was bepaald niet goed voor Bo Bendsneyder. Door zijn lengte – de Rotterdammer is de langste coureur van het hele veld – was hij voortdurend in het nadeel op het lange rechte stuk, waar de slipstream zo belangrijk is. Elke ronde weer verloor hij een paar plekjes doordat anderen van zijn slipstream profiteerden en hem voorbij staken. Toch wist hij in de laatste bocht nog van 17 naar 15 te glippen en een belangrijk WK-puntje op te halen.

Foto: MotoGP.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden