Tost 'geschokt' door gebrek aan kennis bij Honda

AP-1W4EWM68H2111_news

Toro Rosso-teambaas Franz Tost was naar eigen zeggen ‘geschokt’ door het gebrek aan kennis bij Honda aan het begin van hun samenwerking. De Japanse motorleverancier ging begin van dit seizoen in zee met de Italiaanse renstal. In een interview met Motorsport.com blikt Tost terug op het afgelopen seizoen en de samenwerking.

“Toen we de eerste vergadering met Honda hadden, was ik geschokt, omdat ze niets wisten over zaken die gerelateerd waren aan het chassis of de power-unit”, aldus Tost, die zich er over verbaasde hoe weinig kennis er in huis was na drie jaar samenwerking met McLaren. Tost: “Wanneer je met een nieuwe partner te maken krijgt, moet je eerst samen gaan zitten om te kijken waar de focus moet liggen. Uiteindelijk verliep alles prima omdat zij zich openstelden en wij op onze beurt dus ook”. Honda verklaarde later dat de communicatie met Toro Rosso de grootste verandering naast de baan was die ze meemaakten sinds hun samenwerking met McLaren.

Samenwerking

Terwijl men bij McLaren meer en meer gefrustreerd raakte over de samenwerking met de legendarische motorenfabrikant en het uitblijven van resultaten, richtte Toro Rosso zich liever eerst op de verbetering van de samenwerking. “Onze filosofie is over het algemeen dat we transparant willen zijn omdat het ons doel is om succesvol te zijn”, aldus Tost. “Onze samenwerking en zakelijke relatie was uitstekend, wanneer er iets was gingen we bekijken hoe we het konden oplossen. Er was geen politiek binnen het team, we werkten erg goed samen.”

Het team scoorde met Honda een vierde plek tijdens de Grand Prix van Bahrein en finishte in het constructeurskampioenschap als negende, met 33 punten. Toro Rosso en Honda legden hiermee de basis voor de samenwerking met Red Bull, dat na vele jaren afscheid nam van motorenleverancier Renault. Volgens Tost wist men dat 2018 een moeilijk overgangsseizoen zou worden, maar overtroffen de prestaties van de motor uiteindelijk toch de verwachting.

Volgens Tost schoot het chassis feitelijk te kort, niet de motor: “De performance van Honda was beter dan die van ons eigen chassis. Onze tekortkomingen lagen niet zozeer aan de motorische kant, maar eerder bij de wagen zelf. Die limiteerde ons veel meer om het zo maar te zeggen, niet de power-unit, die was in orde.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen