M260236-1

“Volgens Toto Wolff was de strategie die Valtteri Bottas in Bahrein kreeg toegeschoven de enige mogelijkheid.” Dat zegt Rachid Finge, oud presentator F1 aan Tafel in de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio. Wolff zei ook dat de eerste pitstop van Bottas de bedoeling had om Verstappen onder druk te zetten. Bottas gaf na afloop van de race aan dat hij liever een meer agressieve strategie had gehad. Finge: “Bottas is een soort van de eeuwige nummer twee die zegt dat hij dat niet is.” 

F1-commentator Olav Mol heeft de indruk dat zelfs met de stempel van de eeuwige nummer twee Bottas wel gelijkwaardig wordt behandeld bij Mercedes. Mol: “Ik ken Toto Wolff en het team goed genoeg om zeker te weten dat Bottas geen ander materiaal krijgt. Er zit een ander poppetje achter het stuur en dat is helder.” Mol mist de eigenwijsheid en brutaliteit bij Bottas die zijn teamgenoot Lewis Hamilton wel heeft. Volgens Mol is teambelang het eerste dat door het hoofd van Bottas gaat, wanneer het spannend wordt. Mol: “Daarmee ben je dus de tweede man, maar hij is wel een heel goede tweede man. Ik denk dat wanneer Lewis een andere teamgenoot zou krijgen, hij echt de ballen uit zijn broek zal moeten rijden om Lewis eraf te rijden.” Volgens Mol mist Bottas een fractie hardheid: “Dat is helemaal niet erg. Dat wordt pas erg wanneer je zelf blijft roepen “Ik kan nog steeds wereldkampioen worden”, want daar moet wel heel veel voor gebeuren.”

M261126-700x467
© Mercedes Benz Archive

Als het aan Frans Verschuur, teambaas en winnaar van de 24 uur van Le Mans, ligt zou de Brit George Russell in de plaats van Bottas komen. Finge: “Krijg je dan niet een beetje die situatie als met Hamilton en Rosberg?” Verschuur denkt dat Mercedes dit jaar een zwaar jaar zal gaan krijgen. Red Bull zal niet ver achter Mercedes blijven. Verschuur: “Het maximale moet er worden uitgehaald en ik denk niet dat Bottas Hamilton zoveel kan motiveren dat hij net die die tweehonderdste of driehonderdste seconde extra doet.”

Tom Coronel, WTCR- en Dakar-coureur en analist bij Ziggo, vindt dat Mercedes elke kans inzet op Hamilton. Coronel: “Je gokt nu op één paard terwijl je ook op twee paarden zou kunnen gokken. De auto kan het, dus waarom zou je niet twee rijders vooraan willen hebben en eentje de tweede viool laten spelen.” Volgens Coronel kan dat altijd nog aan het einde van het seizoen.

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: F1 aan Tafel: "Vettel heeft een groot probleem"

Lees ook: Rachid Finge gastpresentator F1 aan Tafel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen