Trident pakt constructeurstitel tijdens laatste race F3-seizoen

03-Jack-Doohan-Frederik-Vesti-Clement-Novalak-C-Formula-Motorsport-Limited

Het team van Trident heeft de constructeurstitel veiliggesteld in de laatste race van het seizoen. Rijders Jack Doohan en Clément Novalak vochten hard om de overwinning, ondanks verzoeken van het team om dit niet te doen. Uiteindelijk bleven de twee op de baan en nam Trident de koppositie over van Prema in Rusland.

Jack Doohan mocht de laatste Formule 3-race van het seizoen vanaf pole position aanvangen. Naast hem stond zijn teamgenoot Clément Novalak. Het was cruciaal voor de twee Trident-rijders om deze posities vast te houden, in de strijd om het constructeurskampioenschap. Kersverse kampioen Dennis Hauger begon de race vanaf plek negen. Ayrton Simmons, die vanaf de 26e positie zou starten, werd nog voor de opwarmronde de pits ingerold vanwege mechanische problemen.

Start zonder veel problemen

Na de start reden de nummers 1, 2 en 3 nog steeds op dezelfde plek. De start passeerde zonder al te veel problemen, alleen voor Aleksandr Smoljar was het even schrikken toen hij kortstondig door de lucht vloog na een tik op zijn linkerachterwiel. De Rus kon zijn race wel voortzetten. Juan Manuel Correa, die vanaf de vijfde plek startte, won een plek en reed even in de buurt van een podium, maar kon de snelheid aan de kop van het veld niet bijbenen.

Een heleboel rijders sloten aan achter Correa. Er ontstonden een aantal forse gevechten, waar kampioen Hauger uiteindelijk de dupe van werd. De Noor werd van de baan getikt toen hij probeerde Oliver Rasmussen buitenom in te halen in bocht 8. Rasmussen verremde zich en kon contact met Hauger niet voorkomen.

https://twitter.com/FIAFormula3/status/1442024469384531968?s=20

Titel in gevaar

Met nog ongeveer een halve race voor de boeg lagen de twee Trident-coureurs nog steeds op de eerste en tweede plek. Het werd duidelijk dat de nummer 2 op de baan, Clément Novalak, het snelst was. Het team informeerde nummer 1, Jack Doohan, dat zijn teamgenoot sneller was en dat hij niet in gevecht moest gaan. Doohan negeerde dit bericht en verdedigde zijn eerste plaats met hand en tand.

Jack Doohan / Trident / Formule 3 / Sotsji / Rusland / 2021
Foto: FIA Formula 3 (Lars Baron - Formula 1/Formula Motorsport Limited via Getty Images)

 

Toen Novalak tegen het eind van de race eindelijk een succesvolle inhaalpoging had gedaan, nadat het al een aantal keer bijna mis was gegaan, vocht Doohan terug. De Australiër wist zijn eerste plek terug te winnen. Door dit gevecht kon Frederik Vesti aansluiten en de tweede plek van Novalak afpakken. Er veranderde niets meer aan de kop en dus moest Novalak het doen met een derde plek terwijl Doohan zijn pole position verzilverde.

Met een eerste en derde plek haalde Trident genoeg punten binnen om de leiding in het constructeurskampioenschap over te nemen van Prema. Zo is de kampioen bij de rijders dit jaar van Prema, maar de kampioen bij de teams Trident.

https://twitter.com/trident_team/status/1442035041853480962?s=20

Lees ook: Valtteri Bottas start GP Rusland vanaf P17 vanwege motorwissel

Lees ook: Ticktum wint sprintrace Formule 2 in Rusland

Lees ook: Sergio Pérez: “Prijs betaald voor onze strategie”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden