Vaderdagspecial: Jan en Kevin Magnussen

Guenther-Steiner

Een vader en zoon die op dit moment allebei racen, maar in verschillende klassen. De vader wist het niet waar te maken in de Formule 1, maar is heel succesvol in onder andere de 24 uur van Le Mans en de 12 uur van Sebring. De zoon daarentegen rijdt al sinds 2014 in de Formule 1 en heeft vandaag de dag een stoeltje bij het team van Haas. Deze aflevering van de Vaderdagspecial gaat over vader en zoon: Jan en Kevin Magnussen.

Het was al vroeg duidelijk dat Jan Magnussen een uitzonderlijk racetalent was. Toen hij elf jaar oud was stapte hij over van motorcross naar karten. Toen hij zestien werd had hij al drie kartwereldkampioenschappen gewonnen. Hij maakte al snel de overstap naar de Britse Formule Ford waar hij zes van de negen races won. Wat volgde was een iets minder spectaculair jaar waarin de Deen ‘slechts’ vier races won. In 1994 besloot Jan de overstap te maken naar de Formule 3 voor het team van Paul Stewart Racing.

Ook daar presteerde Magnussen heel goed, waardoor hij een testcontract bij het Formule 1-team van McLaren binnen wist te slepen. Hij kreeg echter maar weinig kans om meters te maken in de Formule 1 en de twee daarop volgende jaren was hij vooral actief in de DTM voor het team van Mercedes. Hoewel de Deen het nog best aardig deed, begon zijn reputatie hem parten te spelen. Mensen zeiden dat hij ongeschikt was als coureur en dat hij niet hard genoeg werkte.

Debuut bij McLaren

Ondanks dat maakte Magnussen in 1995 een goed Formule 1-debuut voor het team van McLaren. Hij viel last minute in voor een zieke Mika Häkkinen en finishte als tiende, direct achter zijn teamgenoot Mark Blundell. Deze race was echter wel de enige die Jan ooit voor het team van McLaren reed.

[gallery link="none" columns="1" size="full" td_select_gallery_slide="slide" ids="46705,46713,46710,46707,46699"]

In 1997 kreeg Magnussen wederom een Formule 1-stoeltje, dit maal bij het team van Jackie en Paul Stewart. Zijn eerste seizoen bij het team begon moeizaam, maar eindigde best goed. De verwachtingen voor het tweede seizoen waren dan ook hoog. De auto bleek echter een stuk slechter te zijn dan het voorgaande seizoen en het lukte Magnussen niet om goed te presteren. Ook zijn ervaren teamgenoot, Rubens Barrichello, had moeite met de auto. Halverwege het seizoen werd Magnussen vervangen door Jos Verstappen.

“Ik ging terug naar Denemarken en ik was enorm teleurgesteld in mezelf, maar ook in de mensen van de Formule 1. Ik dacht erover na om te stoppen. Toen kreeg ik een telefoontje van David Sears (Magnussens manager) met de vraag of ik in Amerika wilde testen voor Panoz”, zei Magnussen over zijn plotselinge vertrek uit de Formule 1.

https://www.instagram.com/p/BcrhWcEny2y/

In Amerika was Magnussen een stuk succesvoller met het team van Panoz waarmee hij uitkwam in de American Le Mans Series. In 2010 neemt de Deen eenmalig deel aan de NASCAR Sprint Cup, Amerika’s grootste en bekendste NASCAR-klasse. Als debutant brengt hij het er helemaal niet zo slecht vanaf. Hij startte op een tweeëndertigste plek en finishte als twaalfde. Verder besluit Magnussen om Europa niet helemaal links te laten liggen. Hij neemt namelijk deel aan het DTC (Danish Touringcar Championship). Ook is hij elk jaar te zien tijdens de 24 uur van Le Mans.

Racefamilie

Tijdens zijn deelnames aan de 24 uur van Le Mans behaald Magnussen zijn grootste successen tot dan toe. Zo wint hij in 2004, 2005, 2006 en 2009 de GT1-klasse met de Chevrolet Corvette. Ook won Magnussen in 2006, 2008 en 2009 de 12 uur van Sebring.

De jonge Kevin Magnussen groeide op in een echte racefamilie. Het is dan ook geen hele grote verrassing dat de Deen al vrij snel begon met karten. Tot 2007 was de Deen actief in verschillende kartkampioenschappen met wisselende resultaten. In 2008 werd het Deense Formule Ford-kampioenschap het nieuwe strijdtoneel voor de jonge Deen. Hij wist het kampioenschap te winnen en maakte daarmee zoveel indruk dat hij in 2009 de kans kreeg om deel te nemen aan de Formule Renault 2.0 NEC Series en de Formule Renault 2.0 Eurocup Series.

https://www.instagram.com/p/BtS5Xkrn5Rt/?utm_source=ig_web_copy_link

Ook daar gooide Magnussen hoge ogen: met één overwinning en twaalf podiumplekken werd hij tweede in het kampioenschap. Bovendien won hij de titel rookie-of-the-year. In de jaren daarna reed Magnussen in de Duitse Formule 3 Series waar hij achtereenvolgend derde en tweede in het kampioenschap werd. Zijn succes ging wederom niet onopgemerkt en de Deen kreeg een uitnodiging om lid te worden van de McLaren Young Driver Program. Deze uitnodiging nam hij natuurlijk meteen aan.

In 2012 en 2013 kwam de Deen in actie in de Formule Renault 3.5 Series. Het seizoen van 2012 verliep best goed voor Magnussen. De behaalde overwinning en podiumplekken leverden hem namelijk zijn eerste Formule 1-testrit bij het team van McLaren op. Het team waarmee ook zijn vader Jan zijn Formule 1-debuut maakte. Het seizoen van 2013 verliep nog beter voor Magnussen met vijf overwinningen en dertien podiumplekken won hij namelijk het kampioenschap. Meer had McLaren niet nodig om te besluiten dat Magnussen in 2014 zijn eerste Formule 1-stoeltje (naast Jenson Button) bij het team zou krijgen.

[gallery link="none" columns="1" size="full" td_select_gallery_slide="slide" ids="46721,46727,46724,46718"]

Magnussens eerste seizoen bij McLaren verliep best redelijk. Tijdens de eerste race van het seizoen op het Albert Park Street Circuit werd hij derde. Daniel Ricciardo werd na afloop van de race echter gediskwalificeerd waardoor Magnussen opschoof naar de tweede plaats. Daarmee werd Magnussen de eerste Deen die een podiumplek wist te behalen in de Formule 1.

In de stand voor het kampioenschap eindigde Magnussen op een schamele elfde plek die helaas niet genoeg was om zijn rijdersstoeltje bij McLaren te behouden. In 2015 besloot McLaren om het stoeltje naast Jenson Button aan Fernando Alonso te geven. Magnussen moest het dat seizoen doen met een stoeltje als reservecoureur.

Renault en Haas

In 2016 maakte Magnussen zijn rentree in de Formule 1 bij het team van Renault waar hij het stoeltje van Pastor Maldonado overnam. Dat seizoen reed hij naast Jolyon Palmer. Het was een turbulent seizoen dat met name in het begin overheerst werd door incidenten. Magnussen eindigde het seizoen op de zestiende plaats in het kampioenschap en scoorde dat seizoen zeven van de acht punten van Renault.

Magnussen raakte in 217 zijn stoeltje bij het team van Renault kwijt aan Nico Hülkenberg. Dat zorgde ervoor dat de Deen de overstap maakte naar het team van Haas waar hij Esteban Gutiérrez verving. Dat is tevens het team waar hij vandaag de dag nog voor rijdt. De Deen heeft inmiddels een beste reputatie opgebouwd. Zo staat hij vooral bekend om zijn intense en spannende manoeuvres en zijn elbows-out aanpak (hij is er in de auto niet vies van om zijn ellenbogen te gebruiken red.).

Op de vraag hoe hij omging met de druk om vergeleken te worden met zijn vader, zei Kevin het volgende: “Ik zou niet zeggen dat het echt iets is waar ik mee om moest gaan. Natuurlijk was er wel wat extra druk op mijn schouders, maar aan de andere kant had het ook voordelen om een vader te hebben die coureur is.”

https://www.instagram.com/p/BTt7UPYDCH3/

Volgens de Deen heeft de carrière van zijn vader ervoor gezorgd dat de belangrijke mensen en teams hem ook op de voet volgden. “Als ik goede resultaten behaalde, werd dat opgemerkt. Ik denk dat het me meer goed dan kwaad heeft gedaan dat mijn vader ook een coureur is.”

Hoe Jan het in de Formule 1 heeft gedaan in vergelijking met zijn zoon Kevin, zie je in het onderstaande overzicht.

Jan Magnussen Kevin Magnussen
Jaartallen actief 1995 & 1997 - 1998 2014 - heden
GP starts 24 102
Punten 1 157
Overwinningen 0 0
Poles 0 0
Wereldtitels 0 0

 

Kevin hoopt ooit een keer samen met zijn vader deel te kunnen nemen aan de 24 uur van Le Mans. “Ik weet niet of de kans om daar samen aan deel te nemen reëel is, maar het is iets wat we graag samen zouden willen doen. We hebben het er al vaak over gehad.”

Stiekem kunnen we alleen maar hopen dat ze die kans ooit krijgen, want het levert gegarandeerd een bijzondere race op. Volgens Kevin is het slechts wachten op het juiste moment om deel te nemen. “Tot dusver is de juiste kans nog niet voorbij gekomen. Als we echter een goede kans krijgen, gaan we er meteen voor."

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden