SI202103270131_hires_jpeg_24bit_rgb

Vandaag is Vaderdag, een goede dag om even stil te staan bij de hele reeks vaders en zoons die verbonden zijn aan de Formule 1. Weliswaar met wisselend succes, toch lijken sommige zonen te zijn geboren om hun vader achterna te gaan en te racen. Hun bekende achternaam draagt hier zeker aan bij, maar het brengt uiteraard ook een extra verwachting en lading druk met zich mee.

Graham & Damon Hill
Graham Hill had een F1-carrière van zeventien jaar, waarin hij twee keer wereldkampioen is geworden, in 1962 voor BRM en in 1968 voor het team van Lotus. Tot op heden is Graham Hill de enige coureur die de Triple Crown heeft gewonnen: de Indy 500, de 24 uur van Le Mans, maar ook de Grand Prix van Monaco. Graham Hill stierf bij een vliegtuigongeluk toen zoon Damon nog een tiener was. Er gingen jaren voorbij voordat de jongere Hill begon met racen. Aanvankelijk begon hij met motorrijden, maar uiteindelijk vond hij zijn weg naar de Formule 1 als testrijder voor het team van Brabham. Vervolgens maakte hij de overstap naar Williams, waar hij in 1996 na 22 grand prix-overwinningen zijn enige wereldtitel behaalde.

Gilles & Jacques Villeneuve
Gilles Villeneuve wordt beschouwd als een van de beste coureurs van zijn tijd en reed in de Formule 1 van 1977 tot aan zijn dood tijdens de Grand Prix van België in 1982. Hij maakte zijn debuut bij McLaren, maar reed daarna voor Ferrari en won zes Grands Prix tijdens zijn carrière. Hij werd echter nooit tot wereldkampioen gekroond, maar kwam in 1979 heel dichtbij. Zo’n 14 jaar na het dodelijke ongeval van Gilles Villeneuve, kwam zoon Jacques met Williams in de Formule 1. Hij werd bijna wereldkampioen in zijn debuutseizoen, maar hij deed in 1997 een betere poging na een spannend gevecht met Michael Schumacher. De Duitse coureur leidde op dat moment het kampioenschap maar werd gediskwalificeerd na een aanrijding met Villeneuve waardoor Villeneuve uiteindelijk tot kampioen werd gekroond.

Keke & Nico Rosberg
De F1-carrière van Keke Rosberg begon tijdens de Grand Prix van Zuid-Afrika in 1978 voor Theodore Racing en duurde negen seizoenen. Pas in 1982 verzekerde hij zich van een meer competitieve auto door voor Williams te tekenen. Rosberg behaalde dat jaar de titel ondanks het feit dat hij slechts één Grand Prix won. Zijn zoon Nico was echter succesvoller. Nico begon zijn F1-carrière bij Williams tussen 2006 en 2009 en stapte vervolgens over naar Mercedes. Hij voegde zich bij Mercedes tijdens de dominantie van het team aan het begin van het V6 turbohybride tijdperk, behaalde 23 Grand Prix-overwinningen en behaalde in totaal 57 podiums. Dit resulteerde in een wereldtitel in 2016 nadat hij teamgenoot Lewis Hamilton met slechts vijf punten voorsprong had ingehaald. Een aantal dagen later kondigde Nico onverwachts aan te stoppen na het bereiken van dit hoogtepunt. Samen met Graham en Damon Hill zijn Keke en Nico Rosberg het enige andere vader-zoon duo dat wereldkampioen is geworden in de F1.

Keke Rosberg
© McLaren F1

Jos & Max Verstappen
Jos Verstappen reed acht seizoenen in de F1. Hij begon bij Benetton in 1994 en eindigde bij Minardi in 2003 en scoorde slechts zeven keer punten tijdens de 106 races die hij heeft gereden. Zijn F1-carrière piekte vroeg met een paar podiumplaatsen bij de Grand Prix van Hongarije en de Grand Prix van België in 1994. Teamgenoot Michael Schumacher wist dat jaar acht races en de wereldtitel te winnen met dezelfde auto. Hoewel zijn prestaties in de F1 beperkt waren, kon Jos veel kennis doorgeven aan zoon Max die een schitterende juniorcarrière heeft gehad die leidde tot een F1-debuut op slechts 17-jarige leeftijd. Max maakte indruk in zijn eerste seizoen voor Toro Rosso en promoveerde begin 2016 naar Red Bull waar hij tijdens zijn debuutrace voor het Oostenrijkse team gelijk de winst wist te behalen tijdens de Grand Prix van Spanje. Sindsdien heeft hij zich gevestigd als een van de beste coureurs op de grid en is hij voor sommige zonder twijfel een toekomstig wereldkampioen ondanks dat hij niet altijd de beste auto heeft.

Michael & Mick Schumacher
Michael Schumacher wordt beschouwd als een van de meest succesvolle F1-coureur aller tijden, met in totaal 91 overwinningen en 7 wereldtitels. Zijn eerste twee wereldtitels behaalde hij in de Benetton in 1994 en 1995. Hij maakte een overstap naar Ferrari in 1996 met ongekend succes: hij werd bij dit team tussen 2000 en 2004 vijf keer op rij wereldkampioen en heeft op het podium gestaan in meer dan de helft van zijn 306 F1 starts.

Zijn statistieken zouden nog indrukwekkender zijn, zonder de periode na zijn pensionering bij Mercedes, die drie jaar duurde en slechts één podiumplaats opleverde. Een ski-ongeluk in 2013 zorgde ervoor dat Schumacher ernstig hersenletsel opliep, sindsdien is er weinig bekend over zijn toestand. Zoon Mick begon in 2015 met racen in de Formule 4 en dankzij een goede ontwikkeling won hij uiteindelijk de Europese Formule 3-titel in 2018 en het Formule 2-kampioenschap in 2020. Als lid van de Ferrari Driver Academy verdiende Mick een F1-stoel bij Haas voor 2021.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden