Valentino Rossi: ‘Formule 1 hoort niet in Assen’

180628_TT_persconferentie

Negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi hoopt dat de Formule 1 niet naar Assen komt. De Italiaanse veteraan, die tien keer de Dutch TT won (vorig jaar voor het laatst), vindt dat de Formule 1 genoeg andere circuits ter beschikking heeft en van het TT Circuit moet wegblijven.

Rossi (in het midden op de foto) sprak zich uit op de persconferentie voorafgaand aan de 88ste Dutch TT. “De Formule 1 hoort niet thuis in Assen”, stelt de Yamaha-coureur. “Dit is een klassiek motorcircuit, van oudsher. Ik vind dat die traditie in ere moet blijven. Een Formule 1-race zorgt er bovendien voor dat het asfalt gaat hobbelen en dat is zeer nadelig voor ons. Ze hebben het circuit in het verleden al genoeg verprutst.”

180628_TT_Rossi2017
Vorig jaar won Valentino Rossi voor de tiende keer de TT. Foto: MotoGP.com

Ducati-collega Jorge Lorenzo, die de afgelopen twee races in de MotoGP op zijn naam schreef, was het daarmee eens. “De auto’s horen hier niet’’, zei de vijfvoudig motorkampioen. “Het zou heel raar zijn om hier Formule 1 te zien rijden. Ze zouden het circuit er zo voor moeten aanpassen, dat het geen motorcircuit meer is.”

Circuits waar zowel Formule 1 als MotoGP rijden zijn Austin, Montmélo, Sepang (tot vorig jaar), de Red Bull Ring en Silverstone.

De hobbels die de Formule 1-wagens creëren zou voor regerend wereldkampioen Marc Marquez het enige bezwaar zijn. “Maar we rijden op genoeg andere circuits waar ook Formule 1 is en dat gaat ook prima. Ik denk dat het voor de show wel goed zou zijn. Dit is zo’n snel circuit; de Formule 1 haalt hier rondetijden die misschien wel richting de minuut gaan.” De snelste rondetijd in de MotoGP op het TT Circuit staat op naam van Valentino Rossi. Hij reed in 2015 1.32,627. In 2016 en 2017 was het regenachtig tijdens de TT, zodat die rondetijd niet werd verbeterd.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen