EIeXLjJW4AEqGYO

Valtteri Bottas is winnaar geworden van de 41ste Grand Prix van de Verenigde Staten. De Fin wist in een enerverende race Lewis Hamilton (P2) en Max Verstappen (P3) achter zich te houden. Door zijn tweede plaats veroverde Hamilton voldoende punten om zijn zesde wereldtitel veilig te stellen.

De race begint prima voor Max Verstappen. De Nederlander is vanaf de derde plaats gestart, maar weet in de eerste bocht Sebastian Vettel te verschalken en ligt bij het ingaan van de tweede bocht op een keurige tweede plaats. Achter hem verliest Vettel veel terrein aan Hamilton, Leclerc en Norris. De Duitser begint aan een inhaalrace, maar wordt in de negende ronde de eerste uitvaller als hij iets te enthousiast over een kerb gaat en zijn rechter achterwielophanging afbreekt.

Van het leidende kwartet (Bottas, Verstappen, Hamilton en Leclerc) is het de Nederlander die in ronde 14 als eerste naar binnen gaat voor nieuw rubber. Hij komt op de vierde plaats terug op de baan. Als ook Bottas heeft gepit en beide coureurs al binnen enkele rondes Leclerc kunnen inhalen, ziet de volgorde er op kop als volgt uit: Hamilton, Bottas, Verstappen en Leclerc. Die laatste ziet niet veel later zijn pitstop verprutst worden door een moeizame bandenwissel.

In de 25ste ronde duikt ook Hamilton naar binnen voor nieuwe banden: hij komt als derde - achter Bottas en Verstappen - met zo'n 16 seconden achterstand terug op de baan.

Terwijl Hamilton begint aan een inhaalrace op Verstappen en Bottas, ontspint zich achter de top een fascinerend gevecht tussen de Renaults van Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg en de McLaren-Renaults van Carlos Sainz en Lando Norris. Uiteindelijk zijn het de pitstops en een oprukkende Albon die een einde aan het duel maken. De teammaat van Verstappen had in de eerste ronde een aanvaring met Sainz en moest al vroeg naar binnen voor reparatiewerkzaamheden.

Met nog 26 van de 56 rondes te gaan meldt Verstappen over de boordradio dat zijn banden het begeven. Niet veel later komt hij voor de tweede keer vandaag binnen voor nieuw rubber waardoor hij zijn tweede plaats verliest aan Hamilton.

Bottas en Hamilton liggen op de harde banden op één en twee, maar ook de Fin besluit voor het laatste deel van de race terug te gaan naar de medium band. De Engelsman heeft nu voor het eerst in de race de leiding in handen. In tegenstelling tot zijn achtervolgers zit hij op een éénstopper en dus moet hij het tot aan het einde van de race uithouden op zijn harde banden.

De overwinning is Hamilton echter niet gegund. Met nog vijf rondes te gaan komt Bottas langszij en neemt de Fin de eerste plek over. Ook Verstappen lijkt Hamilton te verschalken, maar een ronde voor het einde gooit een dubbele gele vlag roet in het eten. Als troost mag Verstappen wel met beide Mercedessen mee naar het podium.

Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

kwaliusa-700x394
(c) Formula1.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden