Van der Garde versus Sauber: de verlenging

images_Formule1_retro_michaelschumacher_ferrari_spa-francorchamps_2002

Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen. Giedo van der Garde weet er alles van. Hij en Sauber moesten vandaag aan tafel van de rechter. Zijn deelname aan de Australische Grand Prix op zondag is niet zeker. ohalf elf vanavond weten we meer.

Meerdere keren is het team van Sauber door verschillende rechtscollege's gewezen op zijn plicht: Giedo van der Garde laten rijden als een van hun twee coureurs. Telkenmale wist het de tijd te rekken met juridische argumenten en met smoezen. Met name het gedoe om de superlicentie, die benodigd is om Formule 1 te rijden, is een mooi voorbeeld. Sauber en Van der Garde moeten deze samen aanvragen, maar Sauber onderneemt niets. Tegelijk verkondigt het team in de rechtbank dat Giedo niet kan rijden omdat hij die licentie niet heeft. Sauber frusteert dus de uitvoering van het vonnis.

Tijdens de zaak vannacht eiste Van der Garde dat er beslag kan worden gelegd op de spullen van Sauber in de paddock (feitelijk: alles van Sauber in de staat Victoria) en de arrestatie van c.q. een boete voor teambazin Monisha Kaltenborn. Het is het laatste drukmiddel dat voor hem voorhanden is. De rechter heeft die eis (nog) niet toegewezen en beide partijen opgedragen er vandaag uit te komen met elkaar.

Het kan nu twee kanten op: alles wordt geregeld dat Giedo zaterdag de derde training en de kwalificatie kan rijden, of er volgt beslag en de boete of arrestatie. Dan nog blijft de vraag wat Marcus Ericsson, de beoogde plaatsmaker voor Giedo, gaat doen. Gaat hij ook direct naar de rechter en gaat die hem ook voor de kwalificatie nog helpen?

Het spel is nog niet gespeeld. Een groep sheriffs stond gisteren al klaar bij de paddock om bij wederom een juridische winst voor Van der Gardedirect te handelen. Wordt vervolgd...

Foto: Adam Cooper twitter

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden