Giedo van der Garde versus Sauber F1: wat doet de rechter?

images_Formule1_2015_coureurs_Max_Verstappen_Scuderia_Toro_Rosso_Faenza_2015

Om middernacht moet Giedo van der Garde opstaan, opstaan voor de rechter. Het is bij hem dan 10 uur 's ochtends en de rechter van het Hooggerechtshof van Victoria, Australië, loopt dan naar zijn stoel. “Gaat u zitten”, zegt hij dan.

Wat er dan gebeurt weet niemand. De vraag van Giedo aan de rechter is feitelijk of die hem steunt bij het realiseren van de uitspraak van het Zwitserse arbitragehof. Dat hof heeft namelijk beslist dat Sauber Giedo geen strobreed in de weg mag leggen om in hun auto een Formule 1-seizoen te gaan rijden.

De rechter moet om te beginnen beide partijen goed horen. Giedo van der Garde, of zijn advocaat, zal vertellen wat er in Zwitserland door het arbirtragehof is beslist. Sauber zal dat niet kunnen ontkennen en dat hebben ze de laatste dagen in de media ook niet gedaan. Zij zullen iets anders moeten verzinnen.

En dan komt het lastige deel voor de rechter. Hij moet een afweging gaan maken, waarbij vaak ook de consequenties van zijn mogelijke beslissing worden meegewogen. Die beslissing gaat over de korte termijn en gaat niet over het contract tussen Van der Garde en Sauber. Zijn beslissing gaat over wat er de komende dagen gebeurt.

Hij kan Giedo steunen, waarna die zijn stoeltje, desnoods met steun van de Australische autoriteiten, kan afdwingen. De vraag is of de rechter afweegt wat daar de consequenties van zijn. Er komt ongetwijfeld rumoer in de (autosport)pers, er komt de vraag of Sauber dit financieel overleeft en er komt wellicht kritiek op Giedo. Maar verder zijn er geen gevolgen voor de maatschappij die voor een rechter zo zwaar wegen, dat hij het niet zou doen. Giedo van der Garde zou in dat geval vrijdag of zaterdag in de Sauber mogen zitten. De vraag is of Sauber dan inmiddels niet zelf al de spullen heeft ingepakt.

De rechter kan echter ook meegaan in de verdediging van Sauber, waar ze dan ook maar mee komen, en bijvoorbeeld afwegen dat het belang van een vlekkeloze Grand Prix van Australië en de continuïteit van een Formule 1-team groter is. Voor Giedo van de Garde is het dan  afwachten tot een volgende rechtszaak of onderhandeling, waar het alleen nog maar over geld gaat. Of....we krijgen dit circus bij de volgende Grand Prix nog een keer.

In Formule 1-land lopen de dingen niet altijd zoals je zou verwachten. En Australië is deze dagen even Formule 1-land. Wij verwachten dus niks, maar wachten het af. Wordt vervolgd...

Foto: Sauber F1 Team

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen