Van Kalmthout: ''Ik weet dat het een slijtageslag wordt''

Van-Kalmthout-24-uur-Daytona

Rinus van Kalmthout kijkt ernaar uit om zijn endurancedebuut te gaan maken tijdens de 24 uur van Daytona. Rinus 'Veekay' wil natuurlijk het liefst de wedstrijd winnen, maar hij weet ook dat het een slijtageslag gaat worden. 

Het autosportseizoen in de Verenigde Staten wordt traditioneel afgetrapt met de beroemde 24-uursrace op de Daytona International Speedway, de Rolex 24. Van Kalmthout gaat rijden voor het team van DragonSpeed, samen met teamgenoten Ben Hanley, Garrett Grist en Rob Hodes. Afgelopen zondag wisten Grist en Hodes zich op een vijfde plek te kwalificeren in de LMP2-klasse, waar ook Racing Team Nederland in actie komt.

Ondanks dat Van Kalmthout niet veel tijd had om zich aan te passen, wist hij al snel zijn draai te vinden.

''Ik voel me op mijn gemak in de wagen en ik heb veel zin in mijn enduracedebuut''

''Het is natuurlijk eventjes wennen als je een IndyCar gewend bent, maar het bevalt me goed'', laat Van Kalmthout weten. ''In de voorbereiding heb ik ongeveer vijftig rondjes gereden. Dat is niet heel veel, maar het hoort erbij. Je deelt de wagen met drie andere rijders en ook zij willen zich goed voorbereiden. Daarom moet je de tijd die er is, delen. Ik voel me op mijn gemak in de wagen en ik heb veel zin in mijn endurancedebuut!''

Van Kalmthout heeft van meerdere mensen het advies gekregen om voldoende rust te pakken tijdens de Rolex 24. Vooral als je zelf niet aan het rijden bent. Je kunt namelijk alleen invloed hebben op je eigen prestaties.

''Gezien de trainingstijden hebben we de kans om op het podium te eindigen''

''Meerdere mensen hebben mij geadviseerd om genoeg rust te pakken gedurende de race'', gaat Van Kalmthout verder. ''Als rijder blijf je de wedstrijd natuurlijk wel volgen, maar je hebt geen controle over wat je teamgenoten doen. Het enige wat je in de hand hebt, zijn je eigen prestaties. Wat betreft het resultaat zijn we afhankelijk van elkaar, maar ik heb vertrouwen in Ben, Rob en Garrett. Als team hebben we het doel om de race uit te rijden en gezien de trainingstijden hebben we de kans om op het podium te eindigen. Natuurlijk wil ik de wedstrijd het liefst winnen, maar ik weet dat het een slijtageslag wordt.''

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden