Van kartkampioen naar Formule E-coureur: Nyck de Vries is jarig

2-_ALS5997

De Nederlandse coureur Nyck de Vries mag maar liefst 26 kaarsjes uitblazen. De Fries wist in zijn carrière, tot noch toe, veel titels te veroveren waaronder de titel F2-kampioen van 2019. Na het winnen van het Formule 2-kampioenschap maakte De Vries de overstap naar de Formule E, waar hij nog altijd racet voor het team van Mercedes.

Voor De Vries begon het allemaal bij karten en daar was hij heel goed in. In 2011 werd de jonge Fries wereldkampioen in de KF1-klasse. Dat is de hoogste kartingklasse ter wereld. Daar bleef het echter niet bij. De Nederlander wist van geen ophouden en won ook het KF2- en het KF3-kampioenschap.

Formule 2-kampioen

Zijn talent ging niet onopgemerkt voorbij en in 2010 werd De Vries opgenomen in het talentenprogramma van McLaren. Zo'n twee jaar daarna begon hij met racen in de Formule Renault 2.0. Daar bleef hij een paar jaar actief om vervolgens de overstap te maken naar de Formule Renault 3.5 Series waar hij in actie kwam voor het team van DAMS. Ook daar was hij erg succesvol en hij eindigde het seizoen als derde met 160 punten.

Na dit succes leek de overstap naar de GP3-series (huidige Formule 3 red.) een logische te zijn. De Vries reed voor het team van ART Grand Prix en won de races in Monza en Abu Dhabi. In 2017 stapte de Nederlander over naar de Formule 2. Zijn eerste twee seizoenen in de F2 brachten niet waar hij zo op gehoopt had, maar de Nederlander gaf niet op. En dat was maar goed ook, want tijdens zijn derde seizoen in de Formule 2 werd hij kampioen met het team van ART.

Al voor de titel veiliggesteld was, werd bekend dat De Vries voor Mercedes in de Formule E zou gaan rijden. De Nederlander greep die kans met beide handen aan en werd in 2020 de nieuwe teamgenoot van Stoffel Vandoorne. In de Formule E lijkt De Vries goed op zijn plek te zitten en zijn prestaties worden steeds beter. Het hoogtepunt tot nu toe is de podiumplek die hij in zijn debuutjaar behaalde. De Vries kwam tijdens de slotrace van het seizoen namelijk als tweede over de finish.

[gallery size="full" link="none" columns="1" td_select_gallery_slide="slide" ids="63230,63236,52517,52511"]

Young Driver Test bij Mercedes

Naast dit succes kreeg De Vries nog een hele leuke kans in 2020. De Formule E-coureur mocht namelijk samen met teamgenoot Vandoorne voor Mercedes deelnemen aan de Young Driver Test in Abu Dhabi. Hij voelde zich als een vis in het water en liet de tweede tijd noteren. "Het is een ongelooflijke auto, gewoon buitenaards eigenlijk", stelde De Vries na afloop van de test via het kanaal van Mercedes. "Het was echt een voorrecht om in deze bolide te mogen rijden en ik ben erg tevreden met de progressie die ik in de loop van de dag geboekt heb."

nyck de vries
2020 Abu Dhabi Test / LAT Images Mercedes AMG MediaPool

Wij van Grand Prix Radio zijn benieuwd naar wat De Vries in 2021 gaat laten zien in de Formule E, en natuurlijk wensen wij hem een fijne verjaardag toe!

Lees ook: Nieuw circuit lay-out Rome E-Prix

Lees ook: F1 wil in 2021 testen met sprintraces op zaterdagen

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden