Vandaag in 1994: Senna verongelukt op het circuit van Imola

door Tim Koenders
senna

Het is vandaag precies 26 jaar geleden dat Ayrton Senna op het circuit van Imola verongelukt. Ayrton Senna overleed op 34-jarige leeftijd. Senna staat erom bekend dat hij één van de beste coureurs aller tijden was. Maar ook de beste coureurs zijn niet onsterfelijk.

Vandaag 26 jaar geleden werd de Grand Prix op het circuit van Imola verreden. Het hele weekend staat nu bekend als het zwartste weekend in de Formule 1. Op vrijdag was het Rubens Barrichello die hard in de muur vloog. Hij raakte bewusteloos en moest direct naar het ziekenhuis. Op zaterdag was het Roland Ratzenberger die crashte. Hij verloor de controle over zijn auto en belandde op die manier in de muur. Ratzenberger heeft die klap niet overleefd. En op zondag 1 mei 1994 was de Grand Prix. Bij de start was er al een grote crash omdat Pedro Lamy achterop de Benetton van de stilstaande JJ Lehto reed.

In de zevende ronde van de race was het drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna die in de Tamburello-bocht van de baan vloog. Op een plek waar het normaal gesproken niet kon gebeuren. De coureurs reden er vol gas. Senna ging met hoge snelheid rechtdoor richting een betonnen muur in plaats van linksaf door de bocht. Door de hoge snelheid, de impact en de beperkte veiligheidseisen van toen was de kans nihil dat Senna die crash zou overleven. Drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna overleed op het circuit van Imola.

Senna begon zijn Formule 1-loopbaan bij het team van Toleman. Toleman was geen hoogvlieger in de Formule 1 maar toch wist Senna drie podiums te pakken. Eén daarvan was op het circuit van Monaco. In de stromende regen was de Braziliaan de snelste van het hele veld. Toen hij op de tweede positie achter leider Alain Prost aanging werd de race vroegtijdig beëindigd. Na Toleman ging Senna naar Lotus waar hij zijn eerste race wist te winnen. Het was de Grand Prix in Portugal waar hij in de regen de zege op zijn naam wist te schrijven.

In 1988 maakte Senna de overstap naar McLaren waar hij naast Alain Prost kwam te zitten. Het team won 15 van de 16 races en het was Senna die zijn eerste wereldtitel wist te winnen. In 1989 was er een hevige strijd tussen Prost en Senna, de twee kwamen in de laatste race in contact met elkaar waardoor Prost uitviel. Senna kon de race uitrijden maar werd gediskwalificeerd. Door de diskwalificatie was Prost de wereldkampioen van 1989. Een jaar later reed Prost voor Ferrari en was het weer spannend tot de laatste race. Bij de eerste bocht nam Senna geen gas terug en ging samen met Prost van de baan. Beide coureurs vielen uit, maar omdat Senna meer punten had was hij de wereldkampioen van 1990. In 1991 wist Senna zijn titel te verdedigen en werd hij voor de derde keer wereldkampioen. Vanaf dat jaar was het niet meer McLaren die domineerde maar Williams. Als Senna nog een keer wereldkampioen wilde worden moest hij de overstap maken naar Williams. Hij maakte deze overstap in 1994, het jaar waarin hij later kwam te overlijden.

Senna was één van de beste autocoureurs aller tijden. Met 3 wereldkampioenschappen, 41 overwinningen, 80 podiums, 65 pole positions en 19 snelste racerondes. Maar ook zeker met een carrière die te vroeg eindigde.

door Tim Koenders

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden