Verrassende top 4 op eerste dag MotoGP Tsjechië

180803_TSJ_Pedrosa

De vrije trainingen op de eerste dag van de MotoGP van Tsjechië hebben verrassende namen opgeleverd in de top van het klassement. De aankondiging van zijn naderende afscheid heeft Dani Pedrosa blijkbaar rust in het hoofd gegeven: de Spanjaard reed in het gloeiendhete Brno (32 graden Celsius, asfalt bijna 50 graden) de snelste tijd, net iets sneller dan Danilo Petrucci, Alvaro Bautista en Hafizh Syarhin.

Zeker gezien de hoge temperaturen in Brno is het opmerkelijk dat de lichtste (Pedrosa) en de zwaarste (Petrucci) coureur zo dicht bij elkaar zitten. Op totaal verschillende machines bovendien: de Honda moet het hebben van wendbaarheid, de Ducati van topsnelheid. Op het technische Automotodromo in de heuvels bij Brno reed Petrucci met nieuwe aerodynamica om de Ducati beter onder controle te houden.

https://twitter.com/pramacracing/status/1025360293424242688

Het verloop van de training voor de MotoGP was sowieso al opmerkelijk. Halverwege de sessie werden de eerste twee rijen geheel bevolkt door Spanjaarden: Marc Marquez, Dani Pedrosa, Tito Rabat, Alvaro Bautista, Alex Rins en Maverick Viñales, die samen vier verschillende merken (2x Honda, 2x Ducati, 1x Suzuki, 1x Yamaha) vertegenwoordigen. Die volgorde hield echter geen stand naarmate het heter en heter werd en Marquez zich vooral concentreerde op hoe de banden zich houden bij die hoge temperaturen. Hij bleef de hele sessie op dezelfde banden rijden (hard voor en achter) en zette zijn snelste rondetijd in de vierde van achttien ronden, wat hem uiteindelijk de tiende plaats opleverde.

180803_TSJ_Bautista
Alvaro Bautista. Foto: MotoGP.com

De derde tijd van Bautista is opmerkelijk te noemen omdat de Spaanse coureur van het Angel Nieto Team dit seizoen nog maar één keer Q2 haalde: in Duitsland kwalificeerde hij zich als negende. Het team wordt volgend seizoen ‘overgenomen’ door Yamaha en voorlopig lijkt er geen plaats te zijn voor Bautista. Hem is er dus alles aan gelegen om te laten zien dat hij een zitje in de MotoGP verdient. Wie de plaatsen bij het nieuwe Yamaha-satellietteam gaan innemen is officieel nog niet bekend, maar Franco Morbidelli (nu MarcVDS Honda) en Fabio Quartararo (nu nog Moto2) lijken de belangrijkste kandidaten.

Hafizh Syarhin is wel al zeker van een plaats volgend jaar: hij gaat met Tech3 mee naar KTM. Met zijn vierde plaats in Brno was hij de snelste Yamaha-coureur, met fabrieksrijder Viñales op de zesde plaats.

Yamaha maakte in Brno bekend dat het vanaf volgend jaar net als de andere merken tenminste één Europese testrijder wil gaan inzetten om de ontwikkeling van de machine te bevorderen. Hoewel Valentino Rossi tweede staat in het WK en Maverick Viñales derde ondervinden beide fabriekscoureurs veel problemen die al sinds vorig jaar aanhouden en waarvoor maar geen goede oplossing lijkt te komen. Rossi en Viñales drongen daarom bij Yamaha aan op een testteam waarin niet alleen Japanners testen in Japan, maar juist ook op de Europese circuits waar de punten te verdienen zijn.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden