Verstappen: ‘Ocon grijnsde en zei dat hij sneller was dan ik'

AP-1XFYXCBQW2111_news

Max Verstappen was vanavond te gast in het programma Peptalk op Ziggo Sport. Jack van Gelder blikte met de Nederlander terug op het incident met Esteban Ocon, besprak waar de snelheid van Red Bull Racing in de wedstrijd ineens vandaan kwam en keek alvast voorzichtig uit naar volgend seizoen.

Uiteraard was de rode draad in het gesprek de aanrijding met Ocon tijdens de Grand Prix van Brazilië. Verstappen legde nog eens rustig uit wat er nu precies gebeurde: "Hij probeerde mij terug in te halen terwijl hij een ronde achter lag. Als dit voor de eerste plek gaat tussen de nummer één en twee, dan kan dit als een race-incident gebeuren, maar ik denk dat het niet zo vaak is voorgekomen dat je wordt geraakt door een achterblijver. Ik was mijn banden aan het sparen toen ik Hamilton had ingehaald. Dan is de race eigenlijk gelopen, je doet gewoon je eigen ding. Maar ineens zie je hem dan superhard op het rechte stuk komen. Dus ik verdedig de buitenkant en hij wil buitenom gaan en daarna reken je er eigenlijk niet meer op."

Op de vraag of hij op dat moment niet beter Ocon had kunnen passeren, antwoordde hij: "Je verwacht zoiets niet. Achteraf is het altijd makkelijk om te zeggen wat anders had gekund, maar in mijn optiek: wat moet je dan? Ik ben niet met een achterblijver aan het racen, ik ben gewoon mijn eigen wedstrijd aan het doen. Natuurlijk mag je jezelf ‘unlappen’, maar dan zonder risico. Dit was zeker niet zonder risico."

Verstappen liep na de aanrijding vervolgens nog flink in op Lewis Hamilton, maar had niet verwacht hem nog te kunnen passeren. "M’n vloer was zo ernstig beschadigd. Ik verloor vijftig punten downforce. Dat is enorm. Normaal zitten we al te klagen over twee of drie punten." Het was dan volgens hem ook een wonder dat hij door kon rijden. "Ik dacht eigenlijk dat het klaar was. Ik heb alles helemaal moeten dichtzetten op het stuur. Om alles zoveel mogelijk te blokkeren zodat ik nog grip had. Maar het was natuurlijk verre van ideaal. Ik stapte uit en ik keek naar die vloer en het zag er niet heel mooi uit."

Na de race zocht Verstappen Ocon op om verhaal te halen. "Ik wilde eigenlijk gewoon naar hem toe gaan en vragen wat er aan de hand was, hoe zoiets kon gebeuren. Het eerste wat hij antwoordde was: ‘Ik was sneller dan jij’ met zo’n grijns op zijn gezicht… Ik wilde nog zo positief mogelijk te zijn, ook naar mijn monteurs toe, want het is toch een overwinning die je ontnomen is. Evengoed zijn we tweede geworden, maar uiteindelijk als je die kans ruikt om te winnen dan is tweede ook niet goed. En dan kom je zo iemand tegen die niet eens ‘sorry’ zegt voor wat er is gebeurd en eigenlijk andersom reageert." Verstappen raakte vervolgens verwikkeld in een opstootje met Ocon en kreeg hiervoor een taakstraf uitgedeeld. Hoe deze straf gaat worden ingevuld is nog niet bekend en hier heeft Verstappen zes maanden de tijd voor gekregen.

Verstappen was wel erg blij met de 'race pace' van Red Bull Racing tijdens de wedstrijd: "De auto was ongelooflijk, beter dan verwacht ook. En om dan beide auto’s van Ferrari en Mercedes in te halen op het circuit, dus zonder pech bij hen of door strategie, dat geeft gewoon aan dat het supergoed liep. We zijn nog steeds te langzaam op het rechte stuk, het is nog steeds moeilijk om ze in te halen. Dat zie je ook in de kwalificatie waar we gewoon nog acht tienden tekort komen op het rechte stuk. Dat is niet ideaal. Maar onze auto had in de tweede sector, waar de meeste bochten waren, gewoon zoveel meer snelheid dan Ferrari en Mercedes in de wedstrijd. Hierdoor waren wij ook een beetje verbaasd dat het zo goed ging."

Of dit betekent dat ze er tijdens de laatste Grand Prix van dit seizoen in Abu Dhabi ook goed bij zitten, is nog maar de vraag. "Als je naar Brazilië kijkt wel, maar ik vind het heel moeilijk om dat op dit moment in te schatten. We gaan natuurlijk wel ons best doen om die auto zo goed mogelijk in te schatten. Dan zien we het vanzelf wel tijdens de wedstrijd."

Aan tafel werd gevraagd of Verstappen nog wat leert van Hamilton, de kersverse wereldkampioen die zijn vijfde titel won. "Niet zoveel. Je moet je gewoon op jezelf concentreren. Iedereen is anders, van kopiëren daar ga je niet harder van. Je moet gewoon het beste uit jezelf halen. Natuurlijk heeft hij superveel ervaring. Je hebt respect voor wat hij allemaal bereikt heeft, maar je moet ook niet vergeten hoe goed zijn hele pakket is. Dat maakt het wel een stuk makkelijker om superconstant te zijn."

Met het oog op volgend jaar verwacht hij, ondanks dat het lastig voorspellen is in de Formule 1, dat Mercedes wederom de favoriet is. Hij hoopt wel dat Red Bull Racing kan aanhaken en door de komst van Honda op meer circuits kan strijden om de overwinning. Het team is in ieder geval in volle voorbereiding op komend seizoen. "Op dit moment wordt alles nagebootst met de simulator. Op dat gebied denk ik dat Red Bull al heel ver is ten opzichte van de concurrentie. De nieuwe motor loopt al een tijdje op de testbank en eind februari zullen de eerste echte tests plaatsvinden in Barcelona."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen