Max Verstappen: ‘Penaltysysteem mag in de prullenbak’

AP-1X4HPR7TH2511_news

Red Bull-coureur Max Verstappen is van mening dat het in 2014 geïntroduceerde penaltysysteem “in de prullenbak” mag verdwijnen. Via het toekennen van strafpunten kunnen coureurs die herhaaldelijk in de fout gaan bij 12 of meer punten automatisch een race geschorst worden.

Toegekende strafpunten vervallen overigens pas na 12 maanden. Zo staat de Nederlander momenteel op 8 strafpunten, maar zal op maandag na de Grand Prix van Amerika een punt verliezen op zijn racelicentie. Tenminste, wanneer hij geen nieuwe strafpunten krijgt toegekend in Austin.

Gevraagd naar wat de Formule 1 met dit systeem zou moeten antwoordde Verstappen: “Gooi het maar in de prullenbak. Wanneer ze denken dat het teveel gebeurt dan schors je een rijder toch voor een race, of niet? Je hebt deze stomme strafpunten daar niet voor nodig, toch? Wanneer je hele kleine overtredingen begaat, kan het ook oplopen tot twaalf punten.” In dat geval zou een rijder dus automatisch voor een race geschorst worden. “Dan is dat toch niet terecht?” aldus de Limburger.

“Wanneer je een grote crash veroorzaakt is het natuurlijk een ander verhaal”, aldus Verstappen, “maar wanneer je zoveel punten krijgt vanwege allemaal kleine vergrijpen dan is dat schandalig als je daarom geschorst zou worden.” Verstappen is van mening dat coureurs bovendien “te makkelijk gestraft” worden, gelet op het feit dat je deze strafpunten als rijder maar liefst een jaar met je mee torst. Wanneer overigens een schorsing volgt start een rijder de race er na weer op 0 punten.

De 21-jarige coureur is van mening dat de stewards genoeg straffen kunnen uitdelen zoals de vijf of tien seconden timepenalties, de drive-through penalty, de 10 seconden stop-and-go penalty, de reprimande en de gridstraf voor de volgende race. Maar ook diskwalificatie en geschrapt worden uit de uitslag en dus schorsing behoren tot de mogelijkheden. Het huidige systeem raakte in zwang bij de beleidsbepalers nadat Romain Grosjean in 2012 werd geschorst als gevolg van het incident in de eerste bocht op Spa dat jaar. De Fransman had het de races daarvoor echter ook al te bont gemaakt.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden