190024_jap

Sebastian Vettel heeft polepostion gepakt. De Duitser was tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan de snelste. Max Verstappen kwam op het circuit van Suzuka niet verder dan de vijfde plaats.

Q1

De uitgestelde kwalificatie voor de Grand Prix van Japan begon met een harde crash. Robert Kubica zorgde binnen enkele minuten voor een code rood door bij het opkomen van het rechte stuk de bandenstapels in te duiken. Voor de Williams-coureur betekende het direct einde van de kwalificatie.

Nadat de wagen van de Pool was weggehaald kon iedereen weer de baan op, maar het duurde niet lang voordat de sessie weer werd gestopt. Dit keer parkeerde Kevin Magnussen zijn Haas in de bandenstapels. Dit deed hij op dezelfde plaats als Kubica. De Deen had echter geluk en kon zijn beschadigde bolide terug naar de pitstraat rijden. Het circuit werd daardoor vrij snel vrijgegeven.

Doordat de sessie al vroeg twee keer werd stilgelegd, hadden veel coureurs na tien minuten nog geen tijd neergezet. Het was dan ook met nog acht minuten op de klok in Q1 heel druk op de baan. Nadat de meeste coureurs een tijd hadden neergezet stond Charles Leclerc bovenaan de tijdenlijst. Lewis Hamilton volgde op drie tienden op de tweede plaats. De Brit was nipt sneller dan Max Verstappen die zijn bolide op de derde plaats zette.

Naast de gecrashte Kubica en Magnussen wisten George Russell, Sergio Perez en Daniel Ricciardo zich niet te kwalificeren voor de tweede deel van de kwalificatie.

Q2

Q2 begon zonder incidenten. Na de eerste run stond Hamilton op de eerste plaats. Vettel volgde op drie tienden op de tweede plaats. Leclerc was slechts 0,005 seconde langzamer dan zijn teamgenoot en pakte de derde plaats. Verstappen kwam niet verder dan de vijfde plaats en moest ruim een halve seconde toegeven op de snelste tijd. De Nederlander klaagde na zijn run over een gebrek aan vermogen.

In de slotfase van de sessie gingen bijna alle coureurs, alleen Ferrari bleef binnen, nog naar buiten. Voor Nico Hulkenberg duurde de tweede run slechts een ronde, want de Duitser moest met problemen aan zijn bolide direct weer binnen. De Renault-coureur kwam hierdoor niet verder dan de vijftiende plaats.

Vallteri Bottas sloot Q2 af als snelste. Hij reed in zijn twee run de snelste tijd. Hamilton volgde op de tweede plaats en Alexander Albon zette zijn Red Bull op de derde plek. Verstappen verbeterde zich niet en sloot het tweede deel van de training af als zesde.

Naast Hulkenberg waren Lance Stroll, Antonio Giovinazzi, Kimi Raikkonen en Daniil Kvyat niet snel genoeg om zich te kwalificeren voor het laatste deel van de kwalificatie.

Q3

Ferrari opende de jacht op poleposition sterk. Vettel pakte in zijn eerste run de snelste tijd. Hij was met 1.27.212 drie tienden van een seconde sneller dan teamgenoot Leclerc. Bottas volgde op vier tienden op de derde plaats. Hij was net iets sneller dan Hamilton. Verstappen kwam 0.7 seconden te kort en moest genoegen nemen met een voorlopige vijfde plaats.

In de laatste run wist niemand zijn positie te verbeteren. Dat betekende dat Vettel poleposition pakte en Leclerc ervoor zorgde dat er twee Ferrari's van de eerste startrij mogen vertrekken. Achter het Italiaanse team volgden Bottas en Hamilton op twee tienden.

Verstappen moest genoegen nemen met de vijfde plaats. De Nederlander was zeven tienden langzamer dan de snelste tijd. Teamgenoot Alexander Albon zette zijn Red Bull op de zesde plaats en reed exact dezelfde tijd als Verstappen.

Uitslag kwalificatie:

kwalijapan-700x394
(c) Formula1.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden