Viñales en Rins maken indruk op eerste testdag Qatar

190223_QAT_Vinales

Met een tijd van 1.55.051 maakte Maverick Viñales indruk op de eerste dag van de driedaagse MotoGP-test in Qatar. Alex Rins kwam op de Suzuki wel heel dicht (1.55.159) bij de tijd van de Yamaha-rijder. De beste rookie was Fabio Quartararo, die met de Petronas Yamaha de zevende tijd neerzette.

Van de zes uur testtijd werd feitelijk maar een uur of drie gebruikt. Dat had te maken met het vuil op de baan na een regenbui gisteren, met de relatief lage temperaturen en met het feit dat er over twee weken in de openingsrace ’s avonds wordt gereden. Het heeft dan weinig zin om ’s middags te testen en ook het laatste uur (tussen negen en tien uur ’s avonds lokale tijd) was niet bruikbaar omdat het dan kouder en vochtiger wordt.

Het vuil op de baan was een van de oorzaken van een kleine crash van Marc Marquez, maar dat gaf geen problemen. De wereldkampioen werd in december geopereerd aan zijn schouder en kon daardoor bij de eerste test in Maleisië niet voluit gaan, maar in Qatar ging het al stukken beter. “Het doet nog wel pijn, maar ik heb er in elk geval weer kracht in, zodat ik meer mijn eigen rijstijl kan rijden en niet voortdurend moet compenseren.”

Marquez kwam niet verder dan de tiende tijd, maar de Honda noteerde wel de hoogste topsnelheid op het rechte stuk. “We hebben wat setup-issues waar we aan moeten werken, en we moeten ook in het achterhoofd houden dat Qatar traditioneel geen geweldig circuit voor ons is, maar we moeten nog wel wat inhalen op Yamaha, Suzuki en Ducati voordat we over twee weken hier gaan racen.”

190223_QAT_Lorenzo-e1550951402457
Jorge Lorenzo. ©MotoGP.com

Marquez’ teamgenoot Jorge Lorenzo nam voor het eerst dit jaar plaats op de Honda, nog volop revaliderend van een operatie aan een gebroken schippersbotje en zijn polsblessure van vorig seizoen. De drievoudig MotoGP-kampioen was zodoende vooral bezig met ritme en gevoel opbouwen en kwam nog lang niet toe aan afstellingen en rondetijden.

“Ik kan runs van twee, drie ronden maken en dan moet ik terug naar binnen om dingen aan te passen”, vertelde Lorenzo. “De ergonomie is nog lang niet goed, ik zit nog niet comfortabel op de motor. Daarnaast ben ik fysiek nog niet 100 procent. Ik mis nog kracht in mijn hand, vooral bij het remmen. Ik heb gewoon nog veel meer tijd op de motor nodig.” Lorenzo reed de 21ste tijd, op twee seconden van Viñales. Takaaki Nakagami was op de achtste plaats de hoogst geklasseerde Honda-rijder.

190223_QAT_Rins-e1550951438582
Alex Rins. ©MotoGP.com

In vergelijking met de nog wat gemankeerde Honda-rijders kon Alex Rins wel volop werken aan de ontwikkeling van de Suzuki. Het team kwam met een nieuw motorblok naar Qatar, dat volgens Rins geen enorme verandering is, maar wel op veel details een verbetering. Een wel opvallende verandering was de nieuwe dubbelloops uitlaat op de Suzuki, die volgens Rins zeker een verbetering betekende.

Opvallend genoeg was er bij Maverick Viñales juist weinig verandering. Yamaha werkt nog wel volop aan de finetuning van de nieuwe motor en de elektronica, maar wat geometrie en balans betreft is de Yamaha onveranderd sinds de Grand Prix van Thailand in oktober. “Vooral afblijven”, vond Viñales. “Toen we hier vorig jaar kwamen testen was ik voortdurend aan het vechten met de machine. Nu voel ik me volledig comfortabel op de motor en gaat het uitstekend.” Met teamgenoot Valentino Rossi op de vijfde plaats, rookie Quartararo vijfde en Franco Morbidelli veertiende lijkt Yamaha inderdaad op de goede weg.

Hetzelfde geldt voor Ducati, dat volgens Andrea Dovizioso ‘niets bijzonders’ te testen had. Dovizioso eindigde de eerste dag als derde, teamgenoot Danilo Petrucci werd vierde. Satellietrijders Tito Rabat (zesde) en Pecco Bagnaia (vijftiende) zaten er ook niet ver vandaan.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen