Viñales naar poleposition via Q1, Marquez schouder uit de kom

181117_VAL_Vinales

Na de derde vrije training voor de MotoGP van Valencia zag het er weinig hoopvol uit voor het Yamaha-kamp, met zowel Maverick Viñales als Valentino Rossi buiten de top 10. Via Q1 moesten ze zich zien te plaatsen voor de definitieve kwalificatie. Rossi lukte dat niet. Hij start morgenmiddag vanaf de zestiende plaats: zijn op één na slechtste kwalificatie van het seizoen.

Teamgenoot Viñales daarentegen ging als één van de twee snelsten van de sessie wel door naar Q2. In die sessie was het Danilo Petrucci die de eerste snelle tijd neerzette, maar meteen dook Viñales er onderdoor. Hij gaf de poleposition niet meer uit handen. Alex Rins (Suzuki) en Andrea Dovizioso (Ducati) kwamen nog het dichtst in de buurt van de 1.31,132 van Viñales.

Het is de eerste keer sinds Aragon 2017 dat Viñales op poleposition staat. Na zijn overwinning in Australië een paar weken geleden, zit de Spanjaard in een flow. “Ik voel me het hele weekend al goed en ik had het gevoel dat de pole erin zat. Ik hoop dat we het momentum ook als het regent kunnen vasthouden”, glunderde Viñales, die na dit weekend Wilco Zeelenberg verliest als zijn rijderscoach.

De Nederlander wordt teammanager van het nieuwe Petronas Yamaha-satellietteam. Ook Viñales’ crew chief Ramon Forcada verhuist naar dat team. De vele veranderingen leidden ertoe dat Viñales volgend jaar met een nieuw startnummer (12) gaat rijden, om te onderstrepen dat het voor hem een nieuw begin is na de moeilijke laatste anderhalf jaar, waarin Yamaha en hijzelf veel tegenslagen kenden.

Marquez schouder uit de kom

Al meteen aan het begin van de kwalificatie zorgde Marc Marquez voor sensatie. In zijn eerste snelle ronde ging hij onderuit in bocht 4, waarbij zijn linkerschouder opnieuw uit de kom schoot. In december wordt de wereldkampioen aan het gewricht geopereerd om te voorkomen dat de schouder steeds maar weer uit de kom schiet.

https://twitter.com/i/status/1063789391003467776

De schouder werd snel terug op zijn plaats geduwd en zes minuten na de crash zat Marquez weer op zijn Honda, om de derde tijd van dat moment te rijden. Dat was uiteindelijk net niet genoeg om op de eerste startrij te blijven. Marquez start morgen vanaf de vijfde plaats.

Ducati Petrucci vat vlam

Daar staat hij naast Danilo Petrucci, die op de opdrogende baan net iets minder goed uit de voeten kon dan op een natte. Met de vierde plaats was hij desondanks dik tevreden, zeker met het vooruitzicht dat het morgen vrijwel zeker weer nat is, maar ook omdat in FP4 de Ducati vlam vatte in de uitloopronde. In de kwalificatie had hij dus maar één machine beschikbaar.

https://twitter.com/i/status/1063780529366028288

De verrassende nummer 6 op de startgrid, op de tweede rij naast Petrucci en Marquez, is Pol Espargaro, die KTM een evenaring van de beste kwalificatie bezorgde in de twee jaar dat het Oostenrijkse merk nu in de MotoGP rijdt.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden