Voorbeschouwing Indy 500: Rinus Veekay kanshebber

21_MDF-IN_3-3727

Zondag wordt de Indy 500 verreden. Er staan 33 coureurs aan de start van 'The Greatest Spectacle in Motorsport', maar wie zijn de kanshebbers? En wat kan Rinus Veekay doen? Grand Prix Radio zet alle feiten op een rijtje.

Indianapolis 500

De Indianapolis 500, kortweg Indy 500, wordt jaarlijks verreden op de Indianapolis Motorspeedway. Zondag staan er 200 rondjes op het programma, waarin de coureurs 500 mijl afleggen. De Indy 500 wordt dit weekend voor de 105de keer verreden. De belangrijkste autosportrace in Amerika is één van de drie races die je moet winnen voor de Triple Crown of Motorsport, samen met de 24 uur van Le Mans en de Grand Prix van Monaco. De enige coureur die de eretitel heeft is Graham Hill.

Rinus VeeKay, Colton Herta, Scott Dixon - Indianapolis 500 Front Row Photo Shoot
Foto: IndyCar Series / Joe Skibinski

Melk

A.J. Foyt, Al Unser en Rick Mears hebben de meeste zeges op hun naam staan. Alle drie wonnen ze vier keer de Indy 500. Van de huidige coureurs heeft Hélio Castroneves de meeste zeges. Hij heeft drie overwinningen op zijn naam staan.

De winnaar van de Indy 500 krijgt, naast de gigantische Borg-Warner Throphy, een fles melk. In 1936 vroeg Louis Meyer om een glas karnemelk na de race. Een marketingspecialist in de melkindustrie wilde er een traditie van maken, maar kreeg lange tijd geen goedkeuring. Pas in 1954 kwam het idee weer in beeld, doordat een Amerikaanse melkfabrikant een bonus van 400 dollar beloofde voor de winnaar als hij melk dronk in de pitstraat. Vanaf 1956 is het traditie, omdat de winnaar van toen een laag calciumgehalte had en daarom naar melk vroeg na de race. Tot op de dag van vandaag wordt er nog melk gegeven aan de winnaar van de Indy 500. De coureurs kunnen zelfs van te voren aangeven wat voor soort melk ze willen bij een eventuele overwinning.

Will Power / 102nd Indy 500
Foto: IndyCar Series / Chris Owens

Kanshebbers

Er doen 33 deelnemers mee aan de Indy 500, waaronder één vrouw. Simona de Silvestro doet voor de zesde keer mee. Haar beste resultaat in de Indy 500 was een veertiende plek in de editie van 2010. De Silvestro start achteraan op de 33ste plek.

Afgelopen weekend pakte Scott Dixon pole position voor de Indianapolis 500. Dixon won in 2008 de Indy 500 en is de topfavoriet voor de eindzege. Colton Herta staat naast Dixon op de grid. Hij wordt ook als een favoriet voor de overwinning gezien. Rinus Veekay maakt de eerste startrij compleet. In zijn tweede jaar in de IndyCar Series start hij als derde. Als Veekay wint, volgt hij zijn mentor Arie Luyendijk op. Hij is de enige Nederlander die de Indy 500 heeft gewonnen. Dat deed hij in 1990 en 1997. Andere kanshebbers zijn: Patricio O'Ward, Alex Palou en Josef Newgarden.

De Indianapolis 500 wordt zondag verreden en begint rond 18.30 Nederlandse tijd.

Lees ook: Tom Coronel: “Enige doel familie Verstappen is kampioen worden”

Lees ook: Max van Splunteren: “Niet de seizoensopener die ik had gewild”

Lees ook: Masi over crash Leclerc: “We gaan naar regel kijken”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden