Rick-Winkelman-Rudy-van-Buren-1

In voorspellen met de kenners, blikt Grand Prix Radio samen met Formule 1-kenners vooruit op het nieuwe seizoen. Dit doen we aan de hand van acht stellingen en, hoe kan het ook anders, een aantal pittige voorspellingen. We trappen de serie af met niemand minder dan simracer Rudy van Buren en Formule 1-commentator Rick Winkelman

Beste rookie?

Rudy: "100% Yuki (Tsunoda red.). Hij heeft een bepaald soort vuur dat Mick niet heeft. Daardoor is hij elk jaar een klasse omhoog gegaan en heeft hij kunnen strijden om de overwinning." Rick verwacht een lastig seizoen voor Schumacher: "Voor Schumacher is het lastig om goed mee te kunnen doen, aangezien hij in de (op één na) slechtste auto rijdt."

En of Mazepin een kans maakt? Rudy is duidelijk: "Mazepin? Wie is dat?"

Grootste verrassing?

"Williams en dat is meer hoop dan wijsheid. Het zou al heel wat zijn als ze niet tot de slechtste twee teams behoren," zegt Winkelman. "Al moet het wel vanuit Russell komen, want van Latifi verwacht ik niks," vult hij aan.

Volgens Rudy gaat Tsunoda de grootste verrassing worden en kan hij het Gasly nog knap lastig maken. "Hij kan Gasly verslaan, niet meteen en hij gaat ook fouten maken, maar die gaat hij afwisselen met briljante momenten. Over een heel seizoen kan hij Gasly niet verslaan, maar hij laat hem zeker zweten."

SI202102190295_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
(c) Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Grootste tegenvaller?

Ferrari was afgelopen jaar de grootste tegenvaller. De Italiaanse renstal presteerde ondermaats. Volgens Rudy gaat Ferrari zich niet revancheren. "Ik zie geen stijgende lijn. Ferrari staat zes tienden achter Red Bull en ze hebben geen reden om dingen te verbergen. Heel Italië wil zien dat Ferrari weer vooraan meedoet. Ze hebben de grootste middelen, maar doen er niks mee."

Ook Rick verwacht niet veel van de Scuderia. "Ze horen gewoon rond de eerste, tweede, derde plek te staan, maar ik denk niet dat dat gaat lukken."

Beste nieuwkomer bij de (sub)topteams?

Bij de subtop is er veel veranderd. Zo zijn Ricciardo, Perez, Vettel, Sainz en Alonso nieuwkomers bij de teams die er echt toe doen. Rick en Rudy denken dat Ricciardo zich het beste gaat aanpassen. "Ricciardo deed alles wat hij moest doen tijdens de wintertest," zegt Rudy. "De long runs waren stabiel, over één rondje deed hij het goed en de auto lijkt gewoon goed te werken. Hij straalt ook veel vertrouwen uit. Norris gaat het zwaar krijgen met hem als teamgenoot."

Hoewel Norris en Ricciardo een competitief duo lijken te worden, denkt Rick dat niet over het duo bij Alpine. "Ik denk dat Ocon weinig kans maakt tegen Alonso. Tegenover Ricciardo lukte het vorig jaar ook niet. Het is toch niet helemaal wat we hadden verwacht van Ocon als je kijkt wat hij eerder heeft gepresteerd." Rick denkt wel dat Alonso het lastig krijgt bij zijn terugkeer, zoals andere coureurs dat ook hadden, maar hij gaat dit jaar wel winnen van Ocon.

unnamed-700x466
(c) McLaren F1 -Daniel Ricciardo 2021 MCL35M Launch

Spannendste race?

Er zijn ook dit jaar weer veel mooie circuits op de kalender. De favoriet voor Rudy dit jaar is Silverstone. "Silverstone vind ik de mooiste op de kalender, omdat er altijd wat gebeurt. Op papier is het circuit niet ideaal voor inhaalacties, maar elk jaar is het weer spectaculair." Vorig jaar speelde de bandenslijtage een grote rol en in de jaren daarvoor het weer. Het mooiste aan Silverstone zijn de bochten Maggotts and Becketts volgens Van Buren. "Die bochten halen echt het maximale uit de auto's."

Winkelman daarentegen kiest voor Zandvoort. Niet alleen vanwege het Nederlandse gevoel, maar vooral ook omdat het een nieuwe baan is. "Vorig jaar bleek maar weer dat het heel erg leuk is als er nieuwe circuits zijn. Dat zag je bijvoorbeeld met Imola, dat is teruggekeerd op de kalender", zegt Winkelman. Een beetje chauvinistisch is het wel. "Want zelfs als de race saai wordt, hebben we als Nederlanders een leuk weekend gehad."

59915706_578092192598890_7065724819856332895_n-700x461
(c) Circuit Zandvoort

Aantal overwinningen Verstappen?

Max Verstappen heeft voorlopig tien overwinningen in de Formule 1 geboekt. Beide heren denken dat daar dit jaar zes nieuwe eerste plekken bij gaan komen. "Bahrein, Spanje, Monaco, Zandvoort, Brazilië en Mexico", noemt Rick. Ook Rudy denkt dat Max in Bahrein een grote kans maakt. Toch moet je volgens beide kenners Hamilton ook zeker niet uitvlakken.

Wereldkampioenschap constructeurs?

Afgelopen jaren spande Mercedes de kroon als het ging om de constructeurstitel. Kan Red Bull dit jaar die titel afpakken? De kans is reëler dan de afgelopen jaren volgens Van Buren, al is het nu nog koffiedik kijken. "Pas na Bahrein of zelfs na drie races kun je conclusies gaan trekken", vindt Van Buren.

Ook Winkelman denkt dat Red Bull en Mercedes dichter bij elkaar zitten. "Het wordt in ieder geval een stuk spannender in de strijd om de constructeurstitel." De mannen gaan ervan uit dat McLaren derde wordt. "Als ze in de tweede helft van het seizoen helemaal gewend zijn aan de Mercedes-motor, kunnen ze zelfs een race winnen", zegt Winkelman. "Schrijf maar op: Ricciardo wint de GP van Australië." Van Buren denkt daarentegen dat Mercedes en Red Bull de overwinningen onderling gaan verdelen. "Alleen in een Bahrein-scenario van vorig jaar maakt McLaren kans."

SI202103120113_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Photo by Joe Portlock/Getty Images / Red Bull Content Pool

Wereldkampioenschap coureurs?

Hamilton kan dit jaar het record van meeste wereldtitels binnenslepen. Hij staat nu gedeeld eerste met Michael Schumacher. Beide coureurs hebben zeven wereldtitels. Rudy en Rick denken dat Hamilton ook zijn achtste wereldtitel binnen gaat slepen. Hoewel de Brit dan het record van meeste wereldtitels op zijn naam heeft staan, maakt dat hem volgens Van Buren niet de beste coureur aller tijden. "Ik vind dat je niet alleen naar wereldtitels moet kijken. Hij hoort voor mij thuis in de top vijf, maar op welke plaats weet ik niet", zegt Van Buren.

Winkelman denkt dat Perez voor Bottas kan eindigen dit jaar. "Bottas pakte meestal zijn kans als Hamilton een fout maakte. Nu Red Bull meer druk kan zetten met Perez erbij, kan hij moeilijker profiteren van de fouten van Hamilton", rond Winkelman af.

Alle voorspellingen van de kenners zijn aan het einde van deze reeks terug te lezen op de site. Volg Grand Prix Radio in de aanloop naar het nieuwe F1-seizoen voor meer voorspellingen met kenners.

Lees ook: Jeroen Bleekemolen kijkt uit naar ‘grote’ 12 uur Sebring

Lees ook: Indy Dontje in Mercedes AMG GT4 in actie in Sebring

Lees ook: GP van Saoedi-Arabië: Snelste F1-stratencircuit ooit onthuld

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden