Vooruitblik F1-seizoen 2021: achtste titel voor Mercedes?

M258353

Mercedes heeft zichzelf het afgelopen seizoen nogmaals overtroffen. Lewis Hamilton was weer in top vorm en evenaarde Michael Schumacher in het aantal wereldtitels. Ook zijn teamgenoot Valtteri Bottas kon twee grand prix overwinningen op zijn naam schrijven, waarmee ze over het hele seizoen het meest dominante team op de baan was. Hoewel ze een slechte wintertest achter de rug hebben, zijn de verwachtingen voor het komende seizoen nog steeds hoog. Gaan ze de achtste wereldtitel binnenslepen? Grand Prix Radio blikt vooruit op het 2021-seizoen met deze keer: Mercedes-AMG Petronas F1 Team.

De meeste kenners binnen de Formule 1-wereld zijn vastbesloten dat Mercedes dit jaar écht in gevecht gaat met Red Bull om de constructeurstitel. Dit heeft te maken met de slechte wintertest in Bahrein waar onder andere de versnellingsbak van de Mercedes kapot ging. Daardoor verloor het team op de eerste dag van de testen veel tijd. Ook de wereldkampioen zat niet comfortabel in de auto en met een spin op de tweede testdag die leidde tot een rode vlag. Wel denken de kenners dat het team tijdens de race in Bahrein weer een goede prestatie leveren, ondanks de slechte wintertest. Het team had een filmdag in Bahrein na de wintertest, waar ze de eventuele problemen met de auto konden oplossen. Daarnaast werd het ook duidelijk dat het team niet al hun vermogen heeft laten zien tijdens de test. De verwachting is dus dat ze tijdens het raceweekend weer een top prestatie neerzetten.

Valtteri Bottas als tweede coureur

Vorig seizoen werd al duidelijk dat Valtteri Bottas niet meer graag de 'tweede coureur' wilt spelen. In de Netflix-documentaire Drive to Survive werd in de aflevering over Mercedes, in het bijzonder Bottas, aandacht besteed aan zijn mening over zijn plaats in het team. Daarin gaf hij al aan het niet eens te zijn met de uitspraken dat hij 'tweede' in het team is. Hij is erop gebrand om wereldkampioen te worden, maar geeft ook aan dat het moeilijk is met Hamilton als zijn teamgenoot.

Ook kwam naar voren dat Bottas, in aanloop naar zijn overwinning in Sotsji, Verstappen hielp met een slipstream waardoor hij als derde kwalificeerde en Verstappen tweede. Hij legde uit dat op een circuit zoals Sotsji je beter als eerste of als derde kan beginnen. Nadat zijn kansen om pole position te halen kleiner werden, besloot hij zijn rivaal te helpen om zo vanaf de derde plaats te kunnen starten. Zijn plan leek bijna te werken, nadat hij Verstappen in de eerste bocht kon inhalen maar was net niet snel genoeg om Hamilton te pakken. Hij ging toch als eerste over de streep, nadat Hamilton een tien seconden tijdstraf kreeg vanwege een dubbele foute proefstart voorafgaand aan de race.

Bottas is er dus weer op gebrand om dit jaar in strijd te gaan met zijn teamgenoot om het wereldkampioenschap. Ook dit jaar gelooft hij dat hij de titel kan pakken, mede omdat hij probeert een balans te vinden tussen de druk die hij zichzelf op legt en de druk die van buitenaf komt. Hij heeft ook aangegeven dat hij een andere manier van aanpak heeft geprobeerd voor dit seizoen. Dit moet hem dus de kans geven om zo nog meer te kunnen presteren en vaker in top vorm te zijn om zijn teamgenoot te kunnen verslaan. De Fin zou zich dit seizoen extra zijn best moeten doen om zijn contract te kunnen behouden, aangezien deze afloopt aan het eind van het seizoen en er meerdere coureurs bij Mercedes in de wacht staan om zijn stoeltje te bemachtigen.

M257840-700x467
Foto: Mercedes-AMG Petronas / LAT Images

Hamilton of Verstappen

De grote vraag is natuurlijk of Lewis Hamilton of Max Verstappen dit jaar de wereldtitel pakt. Hamilton is nog steeds de grote favoriet en de redacteuren van F1.com denken ook dat hij de titel uiteindelijk pakt. Wel is iedereen ervan overtuigd dat het een titelgevecht wordt en dat Mercedes het moeilijk krijgt. De meeste kenners van Grand Prix Radio denken er anders over. Hoewel ze denken dat Mercedes dit jaar weer sterk gaat zijn, noemen ze Verstappen die de titel pakt. Formule 1-commentator Olav Mol denkt wel dat Hamilton de titel pakt, maar wellicht na zijn achtste overwinning gaat stoppen in het kampioenschap.

De vraag is natuurlijk ook of Hamilton na dit seizoen verder gaat bij Mercedes. Hij heeft maar een eenjarig-contract getekend, wat volgens de meeste kenners best opvallend is. Frans Verschuur, teambaas en Le Mans winnaar met Jos Verstappen, gaf in F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, al aan dat Hamilton eigenlijk na zijn zevende overwinning vorig jaar op zijn hoogtepunt moest stoppen. Het blijft dus nog even gissen of de wereldkampioen ook in 2022 doorgaat bij het team.

De verwachtingen over de plaats waar Bottas gaat eindigen in het kampioenschap zijn overigens niet veelbelovend voor de Fin. Formule 1-commentator Rick Winkelman verwacht dat Sergio Perez boven de Fin eindigt en Jam Lammers, oud Formule 1-coureur, denkt zelfs dat hij niet verder komt dan de vijfde plaats.

M255341-700x467
Foto: Mercedes-AMG Petronas / LAT Images

Verwachting

De kenners zijn het dus allemaal met elkaar eens dat Mercedes een dominant team is en blijft. Wel zullen ze meer druk krijgen van Red Bull Racing, en Lewis Hamilton zal meer onder druk staan van Verstappen. Hoewel de kenners positief zijn over het team en de huidige wereldkampioen, zijn ze minder te spreken over Valtteri Bottas. Ondanks dat de Fin heeft aangegeven zijn uiterste best te doen om mee te doen in het gevecht om de titel. De verwachtingen zijn dus hoog voor het team, en misschien wel nog meer vanwege hun slechte wintertest. Het wordt dus afwachten wie de titel pakt, waar Bottas gaat eindigen en hoe het team het gaat doen in de eerste race in Bahrein aankomende zondag.

Lees ook: Vooruitblik F1-seizoen 2021: Red Bull Racing Honda

Lees ook: Voorspellen met de kenners deel 1: Rudy en Rick

Lees ook: Voorspellen met de kenners deel 2: Jan en Olav

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen