Vooruitblik F1-seizoen 2021: McLaren

McLaren-

McLaren gaat naar verwachting dit jaar strijden om een plek in de top drie van het constructeurskampioenschap. Of het team Red Bull of Mercedes aan kan vallen is maar de vraag maar met een ervaren coureur, een betere motor en een succesvolle wintertest ziet het er positief uit voor het team, dat vorig seizoen al als derde wist te eindigen.

McLaren heeft een goed jaar achter de rug. Na een jaar lang met de ‘roze Mercedessen’ te hebben gestreden zijn ze als derde geëindigd in het constructeurskampioenschap. McLaren heeft de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt. In 2017 eindigde het team nog als negende, drie jaar later binnen de top drie. Het middenveld zit al een aantal jaar erg dicht bij elkaar maar afgelopen jaar stond McLaren vooraan dat middenveld.

Coureurs

McLaren is één van de vele teams die niet met hetzelfde rijdersduo zal gaan rijden. Norris vloog in 2020 uit de startblokken maar Sainz wist uiteindelijk toch hoger te eindigen in het kampioenschap. Sainz rijdt aankomend seizoen voor Ferrari dus had McLaren weer een stoeltje vrij, dit stoeltje wordt gevuld door Daniel Ricciardo. Ricciardo heeft veel ervaring en weet hoe het is om op het podium te staan. En dat naast een jong talent als Lando Norris biedt veel kansen voor het Britse team.

Ricciardo-en-Norris--700x467
Foto: McLaren F1 team

Motor

McLaren is het enige team dat aankomend seizoen van motorleverancier verandert. Met een Renault-motor wist het team een derde plaats te bemachtigen. Aankomend seizoen zal de Renault-motor vervangen worden door een Mercedes-motor. Renault staat niet bekend om de snelste en meest betrouwbare motor terwijl Mercedes heeft bewezen de dominante motor te hebben in de Formule 1. Je zou zeggen dat het dus gegarandeerd een stap voorwaarts is voor het team uit Woking maar een eerste jaar met een nieuwe motor kan altijd kinderziektes met zich meebrengen.

Auto

Door de motorwissel heeft McLaren meer aan de auto mogen veranderen in vergelijking met de concurrentie. Of dit allemaal positieve wijzigingen zijn is nog even afwachten. Wel werd er tijdens de wintertests duidelijk dat McLaren iets gevonden heeft in de reglementen. Tijdens de onthulling van de auto werd de achterkant opvallend verborgen gehouden. Toen de auto voor het eerst op de baan kwam viel de diffuser direct op. De verticale strakes moesten dit jaar worden ingekort, door verschillende onderdelen aan elkaar te verbinden denkt het team dezelfde lengte te kunnen behouden en alsnog een de reglementen te voldoen. Wat het team hiermee gaat winnen is nog niet bekend.

Mclaren-1-1-686x500
Foto: McLaren F1 team

Wintertests

Tijdens de wintertests zag de McLaren er goed uit, de auto leek al een goede balans te hebben. Het team legde 327 rondes af wat niet zoveel is in vergelijking met de concurrentie maar het team liet weten het volledige programma zonder problemen te hebben afgewerkt. Al met al ziet het er positief uit voor McLaren. De stijgende lijn van de afgelopen jaren zou zomaar eens doorgezet kunnen worden met een ervaren coureur en een betere motor. De verwachting is dan ook dat McLaren vooraan het middenveld te vinden is, wellicht kunnen ze het Mercedes of Red Bull nog wel eens lastig maken. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren zullen we aankomend weekend zien.

Lees ook: Frans Verschuur: “McLaren wordt derde in kampioenschap”

Lees ook: Vooruitblik F1-seizoen 2021: Alpine F1

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden