Vrouw Alex Zanardi: "Hij kan nog niet met ons praten"

1920x1080-Alessandro-Zanardi

Oud Formule 1 en IndyCar-coureur Alex Zanardi liep in 2020 ernstig hoofdletsel op na een verkeersongeval met zijn handbike in thuisland Italië. Tot nu was er niet heel veel bekend over zijn medische toestand, maar zijn vrouw, Daniela Zanardi, heeft een update gegeven over het welzijn van haar man via BMW Motorsport, waar hij ambassadeur van is.

In juli 2020 gebeurde het handbike-incident waarbij de Italiaan ernstig hoofdletsel opliep. Na dit ongeluk werd de Italiaan per helikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar hij verschillende operaties onderging om zijn leven te redden.

Toen Zanardi in een stabiele conditie was, werd hij overgeplaatst naar een kliniek dichter bij huis. "Hij ondergaat hier momenteel een revalidatieprogramma. Dit programma helpt zijn hersen en lichaam te stimuleren en is allemaal onder begeleiding van artsen, fysiotherapeuten, neuropsychologen en logopedisten om te proberen zijn herstel zo goed mogelijk te laten verlopen'', aldus zijn vrouw.

Ferrari eerbetoon Zanardi Grand Prix Oostenrijk race 1
@Scuderia Ferrari Press Office

Ze vertelt ook openlijk over wat wel en niet mogelijk is voor Zanardi op dit moment. ''Hij kan met ons communiceren, maar hij kan nog steeds niet praten. Na een lange tijd in coma moeten de stembanden hun elasticiteit weer terugkrijgen. Dit kan alleen door veel oefening en therapie. Hij heeft nog genoeg kracht in zijn armen en handen en traint intensief op de trainingstoestellen.''

Over de verwachtingen voor de toekomst zegt Daniela het volgende: “Het is zeker weer een enorme uitdaging. Het is een erg lang traject en daardoor worden er op dit moment geen voorspellingen gedaan over wanneer hij naar huis zou kunnen."

Zanardi heeft in de Formule 1 gereden voor onder meer Jordan, Minardi, Lotus en Williams en hij won twee titels in de IndyCar Series. In 2001 verloor hij zijn benen bij een race-ongeluk op de Lausitzring oval in Duitsland. Een terugkeer in de autosport leek hierdoor onmogelijk, maar Zanardi maakte het toch mogelijk. Hij won het World Touring Car Championship met een auto die speciaal voor hem aangepast was. Daarnaast deed hij ook mee aan de Paralympische Spelen. Daar won hij op het onderdeel handwielrennen vier gouden medailles.

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Oostenrijk

Lees ook: Tanabe verwerpt verhalen over extra vermogen Honda-motoren

Lees ook: Hamilton zit vaker in simulator na overwinningen Red Bull

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen