VT1 Brazilië: Max Verstappen snelste op droog Interlagos

AP-1X1PCCRG52511_news-1

Max Verstappen heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. De Nederlander behaalde deze tijd op een droog ‘Interlagos’ en dat terwijl men er bij Red Bull van uit ging dat hier alleen onder natte omstandigheden iets te halen viel.

Ondanks de eerdere voorspellingen van regen was het dus droog bij aanvang van de eerste vrije training. Bij de uitgang van de pitstraat ging Daniel Ricciardo aan kop van een treintje coureurs dat eerst een installatierondje wilde afleggen. Na tien minuten opende Kimi Raikkonen met een 1:20,666 weliswaar het bal op het Autódromo José Carlos Pace, maar dit was uiteraard geen serieuze poging van de Fin.

Stand-in

Niet veel later zette Lando Norris, als plaatsvervanger van Fernando Alonso bij McLaren, namelijk een 1:13,312 op de klok waarmee hij 7,354 seconden sneller was. Hij was overigens niet de enige stand-in tijdens deze sessie. Bij Sauber had Antionio Giovinazzi de plaats ingenomen van Marcus Ericsson en bij Force India mocht Nicholas Latifi in actie komen in plaats van Sergio Perez. Norris stelde zijn tijd nog bij naar 1:12,312 waarbij het lange tijd bij deze tijden bleef.

Na twintig minuten zette Daniel Ricciardo de snelste tijd met een 1:10,139 waarmee hij 1,799 seconde sneller was dan Norris. Raikkonen naderde vervolgens op supersofts tot 0,287 seconde en ook Sebastian Vettel liet van zich horen door de derde plek te bezetten op 1,546 seconde.

Ook Lewis Hamilton kwam de baan op met ruim een uur te gaan. De Brit, die overigens in al zijn kampioenschapsjaren nog nooit een race heeft gewonnen nadat hij wereldkampioen werd, zet bij zijn eerste poging de vierde tijd neer. Vervolgens brak een fase aan waarbij de snelste tijden elkaar in rap tempo afwisselden op zoek naar de beste compound en de juiste afstelling. Terwijl Verstappen de snelste tijd naar 1:09,506 bracht, stelde Hamilton deze met een 1:09,423 scherper. Met nog iets meer dan een half uur te gaan was de stand aan kop Hamilton voor Verstappen, gevolgd door Bottas, Ricciardo, Grosjean, Vettel en Raikkonen.

Verstappen snelste

Terwijl de coureurs langzamerhand alleen nog bezig waren met de zogeheten ‘longruns’ bracht Verstappen de snelste tijd naar een 1:09,011 terwijl er nog iets meer dan een kwartier te gaan was in deze volledig droog gebleven sessie. Vettel naderde zijn tijd tot op 0,049 seconde, gevolgd door Hamilton, Ricciardo, Raikkonen en Bottas. De strijd was dus nog allerminst gestreden terwijl het in de slotfase drukker en drukker werd op het korte ‘Interlagos’ waar desondanks niets meer veranderde in de stand.

Vanmiddag om 18.00 uur volgt de tweede vrije training.

De complete uitslag van de eerste vrije training:

15417747507842051132840-700x394
(c) FIA.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen