180012_mex

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd gereden tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. De tijd van 1:07,948 was tevens goed voor een nieuw baanrecord. Max Verstappen werd vijfde terwijl Lewis Hamilton overduidelijk niet uit de Mercedes kon halen wat hij wellicht voor ogen had.

Op een droog maar bewolkt Interlagos zette Kimi Raikkonen als eerste een tijd van 1:09,424 in zijn Ferrari. De Fin werd gevolgd door de beide Williams-coureurs. Lance Stroll naderde hem op 1,511 seconde en Sergey Sirotkin op 1,760 seconde. Het waren na ruim twaalf minuten de enige drie tijden op de lijst en dus kon men concluderen dat de derde vrije training bijzonder rustig van start ging.

Sebastian Vettel snoepte na ruim een kwartier 0,552 seconde van de tijd van zijn teamgenoot en zette een 1:08,857 op de klok. Ook Lewis Hamilton was op dat moment op de baan om een tijd te laten noteren. Hij werd echter in zijn outlap over de boordradio gevraagd rustig naar de pits terug te rijden. Zijn teamgenoot Valtteri Bottas zette wel een tijd op 0,677 seconde van Vettel. Daarmee had na ruim twintig minuten de helft van het veld een tijd gezet, de beide Red Bull coureurs behoorden daar vooralsnog  niet toe, zij hadden zelfs nog niet eens een installatieronde afgelegd.

Bij de pitbox van Hamilton stonden alle monteurs op een rijtje om de wagen met nummer 44 aan het zicht van de camera’s te onttrekken. Hoewel de Brit nog in de wagen zat werd niet helemaal duidelijk wat er mis was met de bolide van de vijfvoudig wereldkampioen. Samen met Vandoorne en de beide Red Bull-coureurs had hij dus nog altijd geen tijd gezet met iets meer dan een half uur te gaan in deze zestig minuten durende training.

Terwijl Bottas zich tussen de beide Ferrari’s heeft genesteld op 0,290 seconde van Vettel, ging niet lang daarna Hamilton uiteindelijk voor de tweede keer naar buiten. Ondanks dat er bij het opkomen van het rechte stuk flink wat rook te zien was achter de wagen van de Brit vervolgde hij nu wél zijn weg om een tijd neer te gaan zetten. Het werd de tweede tijd op 0,241 seconde van de vice-wereldkampioen.

Met nog 26 minuten te gaan kwamen ook de beide Red Bulls naar buiten. Daniel Ricciardo kwam bij zijn eerste poging tot een 1:09,236 wat goed was voor een vierde tijd terwijl Verstappen met 1:09,405 een vijfde tijd reed. Hamilton reed vervolgens de snelste tijd met een 1:08,762 maar kon daar niet lang van genieten omdat Raikkonen deze tijd vervolgens naar een 1:08,490 aanscherpte. Het was net niet genoeg voor het baanrecord. Dat werd luttele seconden later verbroken door Vettel met een 1:07,948 en dus iets meer dan een halve seconde sneller dan de Fin. Vervolgens was het Bottas die zich wederom tussen de rode wagens drong op 0,517 seconde van de Duitser.

Terwijl het laatste kwartier aanbrak ging Hamilton nog maar eens de baan op. Op de supersofts liet hij twee tienden liggen in de eerste sector, welke hij in de tweede sector verminderde tot drie honderdsten. Uiteindelijk reed de Brit de tweede tijd op 0,217 seconde van Vettel. Hij bleef echter op de baan kennelijk in een poging de banden nog wat meer op te warmen voor een volgende poging. Toen echter bleek dat de tijd na de tweede sector 0,168 langzamer was dan Vettel brak Hamilton zijn ronde af en dook de pits in.

Met nog iets meer dan zeven minuten te gaan werd het serieus druk op de baan. Verstappen verbeterde zich nog tot 0,785 seconde van Vettel. De Nederlander was wat weggezakt in de stand, maar kon er in deze derde sessie niet meer van maken dan een vijfde plek.

Vanmiddag om 18.00 is de kwalificatie live te volgen met commentaar van Olav Mol via Grand Prix Radio.

De volledige uitslag van de derde vrije training voor de Grand Prix van Brazilië:

15418629139571650010741
(c) Fia.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen