Wat VT1 in Australië zegt over de rest van het seizoen

GP-Australië-Melbourne-Start-finish

Over precies een week zit de eerste vrije training van 2020 erop. Vanaf dat moment zullen de speculaties weer volop beginnen, ook al weet iedereen dat er pas echt iets zinnigs gezegd kan worden na de kwalificatie en de race. Toch zijn er wat interessante conclusies te trekken uit het verband tussen vrije training 1 en het kampioenschap van dat jaar.

 Om te beginnen bij de constructeurs, waar zeker een duidelijk verband is te zien tussen de eerste officiële meters en de kampioenen. Zo heeft Mercedes van 2015 tot en met 2019 de lijst aangevoerd in VT1, net als dat zij de lijst aanvoerden aan het eind van deze jaren bij de constructeurs.

Verder is de winnaar van de vrije training in Melbourne de laatste jaren hoe dan ook vrij voorspelbaar. Dat is namelijk sinds 2016 elk jaar Lewis Hamilton. In drie van deze vier seizoenen werd hij ook daadwerkelijk wereldkampioen.

Dus mocht je favoriete team of rijder bovenaan staan in de eerste vrije training dan blijkt de kans groot dat zij aan het eind van het jaar zilverwerk komen ophalen. Op een overwinning van die rijder is het alleen nog wel even wachten, want in de laatste tien jaar won de hoogstgeplaatste in de eerste vrije training slechts één keer de race. Dit was Jenson Button in 2012.

VT1 vindt plaats op 13 Maart om 2:00 uur ’s nachts Nederlandse tijd. Dus ga die wekker maar gauw zetten want er is een kans dat je dan al te weten komt wie de wereldkampioen wordt.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen