UPDATE Wat we (niet) weten over Alonso's crash

test-barcelona-sebastian-vettel

Geen televisiebeelden en een verklaring van McLaren die lang op zich liet wachten. Het zijn de ingrediënten van de Alonso-soap van deze week, die hopelijk snel voorbij is.

UPDATE 26/2 15:30

Woensdag is Fernando Alonso uit het ziekenhuis ontslagen. In een persconferentie op het circuit van Barcelona heeft teambaas Ron Dennis nogmaals bevestigd dat Alonso momenteel in orde is, maar dat de FIA-artsen later gaan bepalen of hij ook in Australië mag starten. Ook verklaarde Dennis dat er geen sprake was van een elektrische schock. Wèl gaf hij aan dat Alonso heel even, een paar seconden, buiten bewustzijn was vanwege de klap.

De crash die Fernando Alonso afgelopen zondag maakte houdt nu al drie dagen de gemoederen bezig in Formule 1-land. De Spaanse tweevoudig wereldkampioen raakte zondag vlak voor de lunchpauze van de baan in bocht 3 van het circuit van Catalunya-Barcelona. Hij raakte hard de muur en werd uiteindelijk per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Barcelona. McLarens teambaas Eric Boullier en later ook Alonso's manager Luis Garcia Abad lieten weten dat de coureur een dag in het ziekenhuis zou blijven ter observatie, maar dat scans uitwezen dat hij verder OK was. Op moment van schrijven, donderdagochtend, is Alonso nog steeds in het ziekenhuis.

Geen beelden, alleen getuigen

Wat anders is dan bij de meeste andere crashes op dit nivo: er zijn geen bewegende beelden van, maar alleen uitspraken van mensen die het gezien hebben. Een daarvan is Alonso's opvolger bij Ferrari: Sebastian Vettel. Hij reed zondag achter Alonso en verklaarde dat het er 'vreemd' uitzag. De snelheid was volgens hem maar 150 km/h en Alonso reed volgens Vettel recht op de muur af. Een andere getuige, een Spaanse fotograaf, meldde dat Alonso's hoofd opzij hing toen hij de baan afraakte.

Die opmerkingen, gecombineerd met een lange tijd zonder informatie van McLaren voedden de speculaties over wat er gebeurd was. Een electrische schock en giftige gassen als veroorzaker waren er twee van, wel of niet verband houdend met de problemen die McLaren afgelopen week met het energiesysteem had.

Verklaring McLaren

Gisteren kwam McLaren eindelijk met een schriftelijke uitleg van het ongeluk, die uitgebreider was dan een team normaliter uitbrengt. Hun conclusie daarin: het was de wind die de veroorzaker was, net zoals bij Carlos Sainz die ook zondag van de baan raakte. En: Alonso was tot aan het moment van impact gewoon bij bewustzijn.

Niet iedereen accepteert die conclusie zomaar. Voormalig Formule 1-dokter Gary Hartstein liet bijvoorbeeld vannacht weten dat hij denkt dat er meer is dan McLaren vertellen wil:

Gevraagd naar wat zijn onderbuikgevoel is, antwoordde hij:

Echter, ook Gary Hartstein, die overigens uiterst serieus genomen mag worden in dit soort zaken, was er zelf niet bij en heeft Alonso niet gezien en gesproken.

En Fernando zelf? Hij is nog steeds in het ziekenhuis met in ieder geval een flinke hersenschudding. Volgens zijn voormalig manager en vriend Flavio Briatore wist Alonso zich niets meer te herinneren van het ongeluk, wat niet uitzonderlijk is bij een harde klap. Testrijder Kevin Magnussen zal waarschijnlijk Alonso vervangen bij de testen die morgen weer van start gaan.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden