Welkom in de echte wereld, Max!

images_Formule1_2015_nieuws-maart_Max_Verstappen_Toro_Rosso_Melbourne_12_maart_2015

Max Verstappen staat een warm welkom te wachten als hij in Melbourne het circuit op komt voor de eerste Formule 1-race uit zijn carrière. Albert Park is een van de weinige circuits ter wereld waar de rijders, vlak voor ze het paddock bereiken, verwelkomd worden door de die-hard Australische en ook internationale fans. Na een ritje van meestal niet meer dan tien minuten vanuit het hotel komen ze het park ingereden. Onder het tramviaduct door, West Gate 10 heet het daar.

Vroeger stonden daar dan eerst de tegenstanders van de race: een groep van 45 tot hooguit 50 activisten. Het gehalte geitenwollensokken was hoog, net als de gemiddelde leeftijd overigens. In de loop der jaren werden dat er steeds minder in aantal tot er vorig jaar nog slechts één mevrouw stond met een sandwichbord om waarop stond dat racen toch echt naar de hel verbannen diende te worden.

Na een eerste pascontrole rijden ze dan onder het rechte stuk door, op weg naar het paddock. Dat stukje loopt langs de hospitality-units aan de rechterkant en de beroemde Pete's Bar aan de linkerkant. Die bar is een eigenlijk niks meer dan een grote tent voor de fans die het bezoeken van de race meer zien als een middag stappen. Het doet een beetje denken aan Crazy Piano's On Tour. Een luidruchtige, hossende, zingende en bierdrinkende massa mensen. Die hebben dan ook geen benul dat de sterren van de dag op nog 50 meter aan ze voorbij rijden.

Dan is er de stop voor het paddock. De meeste rijders laten hun manager of fysio de auto besturen, anderen zitten zelf achter het stuur en laten na het uitstappen het parkeren over aan diezelfde manager of fysio. Er zijn eigenlijk altijd twee momenten: òf de deur zwaait open er stapt een rijder uit, of er komt een Ferrari aangereden. In beide gevallen begint het joelen en roepen. De organisatie heeft er een soort mini-tribune neergezet, zodat iedereen in ieder geval een goed beeld heeft van de sterren. De beste plekken zijn uiteraard vooraan achter het lage hek, daar scoor je wellicht een handtekening of een selfie. Daar staan de vroege vogels, die soms al om 06.00 uur hun plek opeisen, de een in een teamshirt van zijn favoriet, de ander met slechts een cap en af en toe een extravagante met hele Formule 1-bouwwerken op het hoofd.

Het verschilt per rijder, maar de meeste nemen er echt even de tijd voor. Slechts af en toe laat iemand die fans links liggen en loopt dan onder boe-geroep richting paddock Het is een populair plekkie bij de fans. zo populair dat de organisatie er tegenwoordig zelfs bewakers bij heeft staan die de rijders en teambazen, ook die moeten er aan geloven, langs de handtekeningenjagers leidt. Stiften gaan van hand tot hand en soms staat een coureur na het tekenen van programmaboekjes, shirts en niet nader te noemen lichaamsdelen een beetje hulpeloos te zoeken van wie die stift nu ook weer was.

Het zal een apart moment zijn voor Max daar, een eerste echte ontmoeting met de F1-fans, een eerste moment van sterrenstatus, een eerste keer dat hij merkt wat de populariteit is van F1-rijders. Daarna is het aan hem om op de baan meer zieltjes te winnen en te werken aan zijn status. Die kan hij dan mooi checken bij terugkomst in 2016. Hoe meer gejoel, hoe langer langs de rij van fans, hoe hoger je op de fanladder staat. Ik zou zeggen: Max, geniet ervan!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen