Wolff: “Mercedes al lang gestopt met ontwikkeling 2020-auto”

M247048

Volgens Toto Wolff is Mercedes al geruime tijd gestopt met het ontwikkelen van de huidige auto en is de focus verlegd op de bolide voor 2021. Mercedes verwacht het dan ook zwaar te krijgen om Red Bull van zich af te houden in de laatste races van het seizoen.

Mercedes schoot ondanks een ogenschijnlijk moeizame wintertest ook dit seizoen weer uit de startblokken. Met negen overwinningen in elf Grands Prix is het team uit Brackley ook dit jaar weer het te kloppen team. De laatste races wist Red Bull het gat richting Bottas en Hamilton echter steeds verder te dichten. Het laatste pakket aan updates bracht Max Verstappen tijdens de Grand Prix van de Eifel zelfs in de positie om mee te doen om pole position.

Volgens Mercedes teambaas Toto Wolff is het verkleinde gat te verklaren doordat het team de aandacht al heeft gevestigd op 2021. “We zijn al een lange tijd terug gestopt met het ontwikkelen van updates. We hebben dat in het verleden ook al zo gedaan. Het is een weldoordachte beslissing, alhoewel je er niet altijd al zo vroeg mee kan stoppen.”

Alhoewel de echt grote reglementswijzigingen pas in 2022 worden doorgevoerd, moeten de teams wel volgend seizoen rekening houden met veranderingen aan de aerodynamica om de downforce te beperken. Daarnaast wordt in 2021 het budgetplafond ingevoerd, waardoor de ontwikkeling van onderdelen in het huidige jaar nog belangrijker wordt.

“In verband met de reglementswijzigingen voor volgend jaar hebben we besloten om, net als in de voorgaande jaren, de focus te verleggen op de auto van volgend jaar en daarom zie je de verhoudingen tussen de teams veranderen. Ik denk dat we altijd heel sterk zijn aan het begin en in het midden van het seizoen en wie door blijft ontwikkelen is sterk aan het einde,” aldus Wolff.

Trackside engineering director Andrew Shovlin verwacht dan ook dat het gevecht met Red Bull op de Nürburgring een voorproefje is geweest van wat we de rest van het seizoen kunnen verwachten. “Ze hebben het gat gedurende het jaar steeds verder gedicht. Het verbod op de verschillende motorstanden heeft daar zeker aan bijgedragen. Ik denk dat Red Bull op dit moment sneller ontwikkelt dan wij. Maar om eerlijk te zijn hebben we dat de afgelopen jaren vaker gezien, maar komen zij niet zo goed uit de startblokken als ons. Ik kan geen jaar bedenken waarin ze ons aan het eind van het seizoen niet konden bijhouden. Als we die trend doortrekken dan worden de komende races nog zwaarder voor ons en wordt het lastig om pole positions en overwinningen binnen te halen.”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden