Zarco pakt droom-poleposition in Le Mans

180519_FRA_Zarco

Frankrijk stond op zijn kop. Het was al feest omdat Johann Zarco naar Le Mans kwam als de nummer 2 in de tussenstand van het MotoGP-wereldkampioenschap, maar de gekte barstte pas echt los toen hij voor eigen publiek de poleposition van de Franse Grand Prix voor zich opeiste. Marc Marquez deed wat hij kon, maar moet genoegen nemen met de tweede plaats. Danilo Petrucci kwam vanuit Q1 om zich naar de laatste plaats op de eerste startrij te knokken.

https://twitter.com/twitter/statuses/997823844206366720

Het was niet de eerste keer dat Zarco de poleposition pakte. Vorig jaar stond hij twee keer op de eerste plaats (in Assen en in Japan) en dit seizoen deed hij het al in Qatar. Maar die vallen in het niet bij de poleposition in zijn thuiswedstrijd. “Het is heel emotioneel”, zei Zarco, die met zijn 1.31,185 het polerecord op Le Mans verpulverde. “Ik had niet verwacht dat het me zoveel zou doen. In de eerste run voelde het al goed en ik wist dat ik met een nieuwe band nog een beetje harder zou kunnen. Dat lukte. We hebben de setup van de machine zo goed voor elkaar dat ik zowel op een nieuwe als op een gebruikte band snel kan zijn. Ik hoop dat het er in de race morgen ook uit komt, want ik kan me geen betere plaats bedenken voor een eerste overwinning in de MotoGP dan hier.”

Marquez maakt foutje

Marc Marquez was onder de indruk van de tijd van Zarco. De regerend wereldkampioen reed in zijn eerste run al onder het polerecord en wist dat er nog een tandje bij zou moeten. “Het was al een heel scherpe tijd. Ik was nog wel iets sneller, maar toen ik de tijd van Johann zag, wist ik dat het heel moeilijk zou worden. Ik heb het wel geprobeerd, maar ik maakte een foutje in bocht 2 en toen was het gedaan.”

Marquez verwacht morgenmiddag een spannende wedstrijd. “Er zijn vier, vijf rijders snel en aan elkaar gewaagd. Het wordt een hele opgave om op het podium te komen.”

Petrucci via Q1 naar eerste rij

Het gebeurt niet vaak dat coureurs die via Q1 komen zich vooraan kwalificeren, dus Danilo Petrucci was erg blij dat het hem wel was gelukt. Zeker in droge omstandigheden. “Dit was een belangrijke kwalificatie”, oordeelde de coureur van Alma Pramac Ducati. “Mijn racesnelheid was wel goed, maar in de derde vrije training vanochtend ging het niet goed, waardoor ik naar Q1 moest. Daar was ik kwaad over en dat heeft me uiteindelijk wel geholpen. In Q1 ging het goed, maar in Q2 viel alles op zijn plaats. Vooraan starten is hier wel belangrijk, zeker voor mij, want ik ben meestal niet zo’n goede starter.”

Yamaha’s op 8 en 9

https://twitter.com/twitter/statuses/997804760815230976

Valentino Rossi, die in FP4 nog een uitzonderlijk schuivertje maakte, en Maverick Viñales waren in de vrije trainingen steeds in de top 5 te vinden, maar in de kwalificatie lukte het de beide Yamaha-coureurs niet om zich in het geweld te mengen. Daardoor start Viñales morgen vanaf plaats 8 en Rossi vanaf plaats 9. Daarmee staan ze nog achter de twee fabrieks-Ducati’s van Andrea Dovizioso (vijfde) en Jorge Lorenzo (zesde), terwijl die traditioneel toch minder goed presteren op het Bugatti-circuit van Le Mans. Ook Jack Miller, teamgenoot van Danilo Petrucci bij Alma Pramac Ducati, staat nog voor de Yamaha’s.

Harde crash Crutchlow

https://twitter.com/twitter/statuses/997826790801391616

Q1 was al tamelijk hectisch, met Petrucci en Dani Pedrosa die zich alsnog voor Q2 plaatsten. De sessie werd met een paar seconden te gaan afgevlagd omdat Cal Crutchlow, in een poging sneller te zijn dan minimaal één van die twee, heel hard crashte. Daardoor miste hij niet alleen Q2, maar mogelijk ook de race niet kan rijden. Crutchlow maakte een highside, klapte hard op het asfalt en kreeg daarna ook nog eens de motor tegen zich aan. De Brit kon niet opstaan en moest per brancard worden afgevoerd. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht voor een grondiger onderzoek.

Jorge Martin op poleposition in Moto3

Jorge Martin heeft zijn naam van pole-qualifier ook in Frankrijk waargemaakt. De Spaanse coureur van Del Conca Gresini was in Le Mans de snelste in de Moto3-klasse, waarmee hij voor de twaalfde keer poleposition pakte. De Tsjech Jakub Kornfeil legde verrassend beslag op de tweede plaats: zijn beste kwalificatie ooit in negen seizoenen in de lichtste klasse. Enea Bastianini reed ondanks een forse crash in het begin van de kwalificatie de derde tijd. Aron Canet moet ondanks de tiende tijd in de kwalificatie helemaal achteraan starten, wegens het veroorzaken van een crash in de race in Jerez.

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden