Ziggo raakt uitzendrechten Formule 1 kwijt

photo_2021-05-18-19.01.25

Ziggo Sport verliest vanaf volgend jaar de uitzendrechten voor de Formule 1. Dat heeft de zender bekend gemaakt. Grand Prix Radio sprak hierover met F1-commentator Olav Mol.

Na negen jaar komt er dus een einde aan de Formule 1 op Ziggo Sport. Mol legt uit dat het bod dat Ziggo deed op de uitzendrechten gewoonweg niet hoog genoeg was en dat de rechten waarschijnlijk naar een buitenlandse partij zullen gaan. Die verklaring zal de Formule 1 zelf donderdag naar buiten brengen.

Mol legt uit wat er aan de hand is. "Het is simpel. Er komt een contract vrij en daarop kunnen meerdere partijen een bod uitbrengen als zij interesse hebben. Uiteindelijk gaat het contract naar de hoogste bieder. Het is hetzelfde als op de huizenmarkt." Ook kunnen de contracten voor een langere tijd vastgelegd worden en dat mag allemaal volgens de Europese wetgeving. "Degene die de rechten verkoopt, mag uiteindelijk kiezen naar wie die rechten gaan." Volgens Mol heeft de Formule 1 nooit problemen heeft gehad met Ziggo Sport en dat het daar dus niet aan ligt.

Geen duidelijkheid voor Nederlandse fans

De uitzendrechten zouden nu in handen komen van de Scandinavische Nordic Entertainment Group (NENT Group). De overeenkomst met de NENT Group gaat volgens het bedrijf vanaf 2022 lopen. NENT gaat de races mogelijk in verschillende Europese landen aanbieden via streamingsdienst Viaplay. Wat de ontwikkeling voor de Nederlandse F1-fan betekent, is nog onduidelijk. NENT zou naar verluidt 30 miljoen euro hebben betaald voor de uitzendrechten. Ziggo kan dat niet bevestigen.

P-20170521-00755_News-700x467
Foto: Red Bull Racing Content Pool (Marcel van Hoorn)

"Nederlandse wereldtitel zou geweldig zijn om dit af te sluiten"

Mol heeft nog niets vernomen over een nieuwe zender of een nieuwe eigenaar. Wat er met hem en collega Jack Plooij gaat gebeuren, is vooralsnog niet duidelijk. Hij benadrukt wel dat ze nog een lang Formule 1 seizoen te gaan hebben. "We moeten dat vooral niet vergeten. Het zou toch top zijn als we het seizoen kunnen afsluiten met een Nederlandse wereldtitel. Dat zou een kroon zijn op het werk dat is verricht aan de Formule 1 bij Ziggo."

Ook zegt hij dat Ziggo de rechten al had voordat Max Verstappen in de Formule 1 ging rijden. Daarmee geeft hij aan dat de zender niet alleen maar de sport uitzond vanwege de deelname van de Nederlander.

De Formule 1 zal tot december 2021 bij Ziggo Sport te zien zijn.

Lees ook: Hoop gloort aan de horizon voor Grand Prix van Mexico 

Lees ook: Hans te Pas: “Cultuurverschillen kunnen bij Red Bull issue worden”

Lees ook: F1 aan Tafel: ‘De man van 20 miljoen’ 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden