Zo werkt de Formule 1: Benzine

180005_can1

In het boek ‘Zo werkt de Formule 1’ legt Olav Mol het een en ander uit over benzine.

In het Formule 1-reglement staat expliciet dat de te gebruiken benzine alleen gemaakt mag worden van stoffen die ook in de benzine voor een gewone straatauto te vinden zijn. Toch is het niet zo dat een Formule 1-auto bij iedere willekeurige pomp kan tanken voordat hij de Grand Prix gaat rijden. De benzine van de Formule 1 wordt voor ieder team op maat gemaakt door de grootste oliemaatschappijen van de wereld. Shell en Ferrari werken bijvoorbeeld al samen sinds de start van de Formule 1 in 1950, met uitzondering van een aantal jaren, om telkens weer de beste mix voor de auto’s van dat moment te krijgen.

Van alle toegestane stoffen in de benzine is door de FIA aangegeven wat onder verschillende omstandigheden de minimum- of maximumwaardes mogen zijn. Teams moeten voorafgaand aan het seizoen en voor iedere race een monster van hun benzinemengsels inleveren. Deze wordt door de FIA getest en gekeurd. De benzine in de auto’s kan op ieder moment gedurende het raceweekend gecontroleerd worden. Volgens de FIA doet zij dat rond de 40 keer per Grand Prix-weekend.

Recente beperkingen

Tot en met 2016 was het toegestaan om voor iedere race aparte benzinemengsels te maken. Per 2017 is dat beperkt en mogen elk seizoen slechts vijf verschillende mengsels worden gebruikt, waarvan maximaal twee per Grand Prix-weekend. Per race mag een auto maximaal 105 kilo aan brandstof meenemen, vijf kilo meer dan de jaren ervoor omdat de auto’s zwaarder zijn en daardoor iets meer verbruiken. De benzine wordt in kilogram aangegeven en niet in liters, omdat het volume (de liters) kan variëren door factoren als temperatuurverschillen. Bij de start van de race zit in een Formule 1-auto maximaal tussen de 135 tot 145 liter benzine.

In 2019 wordt de brandstoflimiet overigens verhoogd. Deze gaat van 105 naar maximaal 110 kilo per coureur per race.

Wil je meer weten over de achtergronden van de Formule 1? Lees dan ‘Zo werkt de Formule 1’.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden