grand-prix-radio-studio

Lando Norris (13 november 1999, Bristol, Verenigd Koninkrijk) is al sinds jonge leeftijd geïnteresseerd in motorsport. In eerste instantie wilde jonge Lando verder op twee wielen maar nadat hij kennismaakte met karten besloot hij dat hij toch liever die richting op wilde. Norris pakte op zevenjarige leeftijd tijdens zijn eerste nationale race de pole position. In de jaren erna haalde Norris meerdere titels in verschillende kartklasses. In 2014, op 15-jarige leeftijd, werd Norris de jongste winnaar in de geschiedenis van het CIK-FIA wereldkampioenschap.

In 2016 maakte de jonge Brit de overstap naar de Formule Renault 2.0 waar hij de titel pakte in zowel de Europese als de Noord-Europese variant. De overstap naar de Formule 3 kwam in 2017 waar hij ook de titel pakte. Het jaar erop was hij de F3 ontgroeid en was het tijd voor een stap hoger richting de Formule 2. In die klasse won hij slechts één race maar dankzij de vele podiumplekken pakte hij toch de tweede plek in het eindklassement. 

Bij McLaren hielden ze Norris goed in de gaten en werd hij in 2017 vastgelegd als McLaren-junior waardoor hij in 2018 ingezet werd als testcoureur en een aantal vrije trainingen mocht rijden. Hoewel hij eerst nog als te jong werd gezien, wist hij toch het team van McLaren te overtuigen. Het team uit Woking promoveerde daarom naar de Formule 1 voor het seizoen 2019. Het debuut van de jonge Brit bleek een groot succes en McLaren kende hun meest succesvolle jaar sinds 2012. Reden genoeg voor het team om al vroeg in het seizoen bekend te maken dat ze Norris zouden aanhouden in 2020. 

Tijdens de openingsrace van het Formule 1-seizoen in Oostenrijk wist Norris als vierde te eindigen. Door een tijdstraf van Lewis Hamilton werd dit uiteindelijk een derde plek. Hiermee behaalde hij de eerste podiumplek uit zijn Formule 1-carrière. De rest van het seizoen verliep ook erg goed voor de Britse coureur. Hij wist de meeste weekenden in de punten te finishen. 

Het seizoen 2021 betekende voor Norris zijn echte doorbraak met meerdere podiumplekken. Norris zal voorlopig nog onderdeel blijven van het team uit Woking aangezien ze een meerjarig contract hebben gesloten. 

Lando in cijfers 2023

7

Podiums