grand-prix-radio-studio

Carlos Sainz Vázquez de Castro, ofwel Carlos Sainz jr, is geboren in Madrid op 1 september 1994. Zoon van voormalig Rally-coureur, Carlos Sainz sr. Hij begon zijn carrière in zijn jonge jaren in het karten. In 2010, op zestien leeftijd begon de jonge Spanjaard in de Formule BMW klasse, na verschillende prestaties zoals het winnen van de Junior Monaco Kart Cup.

Vierde in BMW klasse

In de Formule BMW komt Sainz een Nederlander tegen die hem voorblijft in het kampioenschap, namelijk coureur Robin Frijns. Sainz eindigt vierde in de Formule BMW klasse. Een jaar later, 2011, stapte de Spanjaard alweer over van klasse en reed hij twee jaar samen met voormalig Formule 1-coureur Danill Kvyat in de Formule Renault 2.0 en de Formule Renault NEC series. Ook hier kwam hij weer dezelfde Nederlander tegen die hem in de Formule BMW klasse te snel af was. Wederom finisht Sainz achter Frijns. 

Overstap naar Renault

Na verschillende klassen te hebben doorlopen, zoals de Formule 3, GP3 en uiteindelijk de Formule Renault 3.5 series te winnen, kreeg hij de kans om in 2014 deel te nemen aan de Formula 1 Young Driver Test in Groot-Brittannië. In 2015 debuteerde de toen 21-jarige Spanjaard in de Formule 1, rijdend voor Toro Rosso. Ook in 2016 reed Sainz nog voor Toro Rosso. In 2018 besloot Sainz het team van Toro Rosso verlaten voor een uitdaging bij het Formule 1-team van Renault. Echter werd deze overstap al in het seizoen van 2017 gemaakt. 

Best of the rest

Door veel verschuivingen zag het er naar uit dat de Spanjaard geen zitje had voor seizoen 2019. Gelukkig voor de Spanjaard toonde het team van McLaren vertrouwen en legde hem vast voor 2019. In 2020 zou Sainz uiteindelijk voor het derde opeenvolgende jaar van team wisselen. Dit keer was het Ferrari dat interesse had in de toen 26-jarige coureur. Het 2021-seizoen beleefde Sainz het beste jaar uit zijn Formule 1-loopbaan, met een vijfde plek in het coureurskampioenschap, boven teamgenoot Leclerc. Hij finisht hiermee als best of the rest en behaalde deze WK-stand nog in zijn laatste race van 2021. Hier finishte Sainz als derde en pakte hij zo zijn zesde Formule 1-podium uit zijn carrière. Ook in 2022 zal Carlos Sainz Jr. nog voor het team van Ferrari uitkomen 

Carlos in cijfers 2024

1

bill-stephan-H17OZhTwB1s

Overwinningen

5

bill-stephan-H17OZhTwB1s

Podiums