grand-prix-radio-studio

Charles Marc Hervé Perceval Leclerc (16 oktober 1997, Monte Carlo) heeft racen in zijn bloed. Zijn vader, Hervé Leclerc reed in de jaren 80 en 90 in de Formule 3. Helaas stierf zijn vader op 54-jarige leeftijd na een lang ziekbed, vier dagen voordat Leclerc de Formule 2 race in Baku won. Zijn peetvader was Jules Bianchi, waarmee hij in zijn kindertijd en het begin van carrière een sterke band had voor zijn dood. Zijn jongere broertje, Arthur Leclerc is ook coureur en rijdt momenteel in de Formule 3.

Langdurige rivaliteit

Leclerc zelf begon zijn carrière, net als elke andere coureur, in het karten. Hij won in 2005, 2006 en 2008 het Franse PACA kampioenschap. In zijn laatste jaar (2013) in het karten eindigde hij achter huidige F1-wereldkampioen Max Verstappen waarmee hij een langdurige rivaliteit had in het karten. In 2014 promoveerde hij naar de Formule Renault en in 2015 reed hij bij Van Amersfoort Racing in de Formule 3.

Ontwikkelingscoureur

In 2016 reed Leclerc naast Nyck de Vries bij ART Grand Prix en pakte hij in dat jaar de Formule 3-kampioenschapstitel. Hij promoveerde als kersverse Formule 3-kampioen naar de Formule 2 in het daaropvolgende jaar waar hij voor Prema Racing reed. In zijn rookie-jaar in de F2 pakte hij de kampioenschapstitel en werd daarmee de jongste kampioen in de klasse voor de Formule 1 op 19 jarige leeftijd. Een record die daarvoor gebroken werd door Nico Rosberg en Lewis Hamilton. In dat jaar werd Leclerc ook opgenomen in de Ferrari Driver Academy en was hij ontwikkelingscoureur voor het F1-team van Haas en Ferrari.

Illegale motor Ferrari

In 2018 verving Leclerc, Pascal Wehrlein bij het team van Sauber en reed hij zijn eerste seizoen in de Formule 1. Dat jaar werd ook bekend dat Leclerc het stoeltje van Kimi Räikkönen zou overnemen bij Ferrari en tekende hij een contract voor vier jaar. Zijn eerste overwinning in de F1 had een zwart randje door de dood van jeugdvriend Anthoine Hubert tijdens de Formule 2-race in België. In 2020 had de coureur een zwaar jaar door maatregelen van de FIA door de illegale motor die Ferrari in 2019 had gebruikt. Leclerc eindigde slechts achtste in het kampioenschap met twee podiumplekken. In 2021 werd bekend dat Leclerc een contract had getekend bij Ferrari tot en met het einde van 2024. 

Charles in cijfers 2024

1

bill-stephan-H17OZhTwB1s

Overwinningen

1

bill-stephan-H17OZhTwB1s

Pole posities

5

bill-stephan-H17OZhTwB1s

Podiums