mercedes-car

Sir Lewis Carl Davidson Hamilton (7 januari 1985, Stevenage, VK) groeide, in tegenstelling tot veel andere Formule 1-coureurs, op in een gezin met niet veel geld. De Brit begon zijn autosportcarrière in zijn achtste levensjaar. Op die leeftijd stapte hij voor het eerst in een kart. Twee jaar later won hij het Britste Karting Kampioenschap. Hij maakte indruk met zijn rijstijl en drie jaar later ontving hij een contract van McLaren. Door de financiële steun kon Lewis gaan karten in onder andere Europa. Aan het begin van 2001 stapte Hamilton over naar de bolides in de Formule Renault. Tijdens zijn debuutjaar werd de Brit vijfde in het kampioenschap. In 2003 pakte Hamilton zijn eerste kampioenschap in de Formule Renault.

Hamilton viel direct op

Een jaar later stapte Hamilton over naar de Formule 3 Euroseries. De Brit viel direct op en pakte in zijn eerste seizoen een overwinning. Het seizoen daarna domineerde de Brit. Hij won vijfenzeventig procent van de races tegen onder andere Sebastian Vettel. Hamilton schoof op naar GP2, de laatste klasse onder de Formule 1, hij won direct het kampioenschap en mocht het jaar erop instappen in een Formule 1-bolide. Hamilton debuteerde bij het team die hem jaren geleden een contract had aangeboden: McLaren. Hamilton maakte indruk en kon meteen strijden voor de wereldtitel. Tijdens zijn zesde race wist hij zijn eerste pole position te pakken, een dag later won hij zijn eerste grand prix. 

Mercedes-dominantie

In 2008 leek het Hamilton weer niet te lukken om kampioen te worden. In de laatste race lag hij zesde terwijl hij vijfde had moeten worden. Maar in de laatste bocht van de laatste ronde wist Hamilton een langzaam rijdende Glock in te halen en was hij kampioen. In de jaren erop wist Hamilton geen titels binnen te halen. Hamilton ging voor verandering en tekende voor het seizoen 2013 bij het team van Mercedes. Een jaar later in 2014 wist hij zijn tweede wereldtitel te behalen en vanaf toen begon de Mercedes-dominantie. De bolide was uiterst betrouwbaar en snel. Van 2014 tot en met 2020 heeft Hamilton één keer niet de titel gepakt, in 2016 wist teamgenoot Nico Rosberg de Brit voor te blijven. In 2020 wist hij Michael Schumacher te evenaren met hoeveelheid winsten en kampioenschappen. Inmiddels is de Brit de honderd overwinning gepasseerd. Een record brekende achtste wereldtitel zat er voor Hamilton nog niet in. Max Verstappen onttroonde Hamilton als wereldkampioen in het seizoen van 2021. 

Lewis in cijfers 2024

1

mercedes-car

Overwinningen

2

mercedes-car

Podiums