grand-prix-radio-studio

Yuki Tsunoda (11 mei 2000, Sagamihara, Japan) begon zijn racecarrière in 2010 in het karting. Hij begon in het JAF Junior Karting kampioenschap. In 2013 maakte de Jonge Japanner de overstap naar het regionale kampioenschap in het karting. Na een jaar regionaal te hebben gereden maakte hij de overstap naar het internationale kampioenschap. In totaal reed Tsunoda vijf jaar in het karting. 

Japanse Formule 4

In 2016 maakte Tsunoda de overstap naar de formuleauto’s. Hij nam deel in het voorlaatste weekend van het Japanse Formule 4-kampioenschap en liet gelijk zijn talent zien. Op Suzuka pakte hij in zijn eerste weekend een tweede en een vierde plaats. Het jaar erop bleef hij actief in de Japanse Formule 4 maar maakte wel de overstap naar een ander team. Hij eindigde zijn eerste volledige formule-kampioenschap als derde.

Toch podiumplaatsen

Ook in 2018 kwam hij uit in de Japanse Formule 4. In de openingsfase van het seizoen reeg hij de overwinningen aan elkaar. Maar door ook een aantal nulresultaten bleef het kampioenschap spannend. Uiteindelijk sloot hij het kampioenschap als winnaar af. Als kampioen in de Formule 4 maakte de Japanner in 2019 de overstap naar Europa om in de Formule 3 te gaan rijden. Naast dat hij in de Formule 3 reed werd hij ook toegevoegd aan het opleidingsteam van Red Bull Racing. Het team had de overstap gemaakt naar de motoren van Honda en dus kon het Japanse talent niet ontbreken. Na een moeilijke openingsfase van het seizoen wist hij uiteindelijk toch nog een aantal podiumplaatsen te pakken.

Silverstone

In 2020 volgde de overstap naar de Formule 2 waar hij voor Carlin in actie kwam. Op Silverstone wist hij zijn eerste race te winnen. Later in het seizoen volgden er nog meer overwinningen. De vele overwinningen leidde tot een derde plaats in het kampioenschap. Die derde plaats leverde hem een kans in de Formule 1 op bij het zusterteam van Red Bull Racing, AlphaTauri. Naast de bewezen racewinnaar Pierre Gasly had de jonge Japanner het best zwaar. Tijdens de wintertests zag het er veelbelovend uit, toch volgde er een reeks van fouten en teleurstellende weekenden. Net als in het Formule 3-seizoen in 2019 ging het de tweede seizoenshelft een stuk beter. De snelheid in de kwalificaties was beter en hij wist het seizoen zelfs af te sluiten met een vierde plaats in Abu Dhabi. Ook in 2022 zal Yuki Tsunoda naast Pierre Gasly in de AlphaTauri zitten. 

Yuki in cijfers 2024